Foto: Reuters/Scanpix

Eirozonas valstu līderi otrdien pulcēsies uz ārkārtas sanāksmi, lai pārrunātu turpmāko rīcību pēc Grieķijas referenduma.

Grieķijā svētdien aizvadītajā referendumā 61,31% grieķu nobalsoja pret vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, liekot eirozonas partneriem steigšus meklēt risinājumu un izraisot strauju kritumu Eiropas akciju biržās.

Plānots, ka samits sāksies plkst.19 pēc Latvijas laika.

Pirms samita paredzēta arī eirozonas dalībvalstu finanšu ministru sanāksme, kas sāksies plkst.14 pēc Latvijas laika.

Eirozonas valstu vidū pirms samita vērojams dažāds noskaņojums. Vācija, Somija, Slovākija un Baltijas valstis ir ieņēmušas stingrāku nostāju, savukārt Francija, Itālija un Spānija pieņēmušas samiernieciskāku toni.

Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele pirmdien pēc tikšanās Parīzē pavēstīja, ka durvis sarunām ar Grieķiju ir atvērtas, bet aicināja Atēnas iesniegt nopietnus un precīzus priekšlikumus.

Arī Baltais nams aicinājis visas iesaistītās puses meklēt kompromisu, kas paturētu Grieķiju eirozonā un ievirzītu tās ekonomiku uz ceļa pretī ilgspējībai un izaugsmei.

Grieķijas jaunais finanšu ministrs Eiklīds Cakalots paziņojis, ka vēlas turpināt sarunas. Cakalots, kurš ministra amatā stājās pirmdien pēc līdzšinējā finanšu ministra Jana Varufaka negaidītās atkāpšanās, atzinis, ka viņam ir lampu drudzis, jo nākas uzņemties šo amatu "ne tajā vieglākajā brīdī Grieķijas vēsturē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!