Foto: Shutterstock

Pekina tagad ir mājvieta vairāk miljardieriem nekā jebkura cita pilsēta pasaulē, liecina jaunākais "Forbes" bagātnieku saraksts, vēsta BBC.

Ķīnas galvaspilsētā pērn radās vēl 33 miljardieri un tagad pilsētā mitinās 100 miljardieri, teikts biznesa žurnālā. Līdz ar to Pekina apsteigusi Ņujorku, kurā dzīvo 99 miljardieri, jāatzīmē, ka pēdējos septiņus gadus Ņujorkā bija visvairāk miljardieru. Ķīnas spēja ātri ierobežot Covid-19 izplatību, tehnoloģiju uzņēmumu uzplaukums un akciju tirgu pieaugums ir palīdzējis Pekinai nokļūt miljardieru skaita saraksta pirmajā vietā.

Lai gan Pekinā tagad ir vairāk miljardieru nekā Ņujorkā, tomēr Ņujorkas miljardieru kopējā bagātība ir par 80 miljardiem ASV dolāru lielāka nekā viņu konkurentiem Pekinā.

Pekinas bagātākais iedzīvotājs ir Jimings Žangs (Zhang Yiming), video koplietošanas platformas "TikTok" dibinātājs un tās mātes kompānijas "ByteDance" vadītājs. Viņa bagātība ir divkāršojusies līdz 35,6 miljardiem dolāru. Turpretī Ņujorkas bagātākā iedzīvotāja, bijušā mēra Maikla Blumberga, bagātība sasniegusi 59 miljardus dolāru.

Ķīnā, tāpat kā ASV, tehnoloģiju giganti pandēmijas laikā ir kļuvuši vēl lielāki, jo arvien vairāk cilvēku iepērkas tiešsaistē un meklē digitālus izklaides avotus. Šie procesi radīja papildu ienākumus tehnoloģiju uzņēmumu dibinātājiem un akcionāriem.

Ķīnā, kurā pēc "Forbes" aplēsēm tika ietverta arī Honkonga un Makao, miljardieru sarakstam ir pievienojies visvairāk cilvēku nekā jebkurā citā pasaules valstī. Gada laikā Ķīnā ir bijuši 210 saraksta jaunpienācēji.

Puse no Ķīnas jaunajiem miljardieriem savu bagātību ieguvuši no ražošanas vai tehnoloģiju uzņēmumiem, ieskaitot miljardieri Keitu Vangu, kuras ieņēmumus veido e-cigarešu bizness. Ar 698 miljardieriem Ķīna atrodas uzreiz aiz ASV, kurā ir 724 miljardieri.

Pērn miljardieru sarakstam globāli pievienojās rekordliels jaunpienācēju skaits - 493, aptuveni pa vienam jaunam miljardierim ik pēc 17 stundām, liecina "Forbes" dati.

Indijā ir trešais lielākais miljardieru skaits - 140. Kopumā 1149 miljardieru no Āzijas un Klusā okeāna reģiona bagātība sasniedz 4,7 triljonus dolāru, salīdzinājumam, ASV miljardieru bagātība sasniegusi 4,4 triljonus dolāru.

"Amazon" dibinātājs un vadītājs Džefs Bezoss jau ceturto gadu pēc kārtas ir pasaules bagātākais cilvēks. Viņa bagātība pērn pieaugusi no 64 miljardiem dolāru līdz 177 miljardiem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!