Foto: AP/Scanpix

Sākot savu vizīti Eiropā, ASV prezidents Baraks Obama aicināja ASV Kongresu atbalstīt papildu miljards dolāru piešķiršanu šīs valsts militārās klātbūtnes stiprināšanai Eiropā, vēsta aģentūra AP.

Par šādiem plāniem Obama paziņojis otrdien, 3.jūnijā, Polijas galvaspilsētā Varšavā. Prezidenta administrācija norāda, ka šis finansējums tiktu izmantots militāro treniņu un mācību misiju skaita palielināšanai, kā arī gaisa un sauszemes spēku rotācijai Eiropā.

Tāpat Obama vēlas palielināt ASV Jūras spēku klātbūtni Baltijas un Melnajā jūrā, kā arī atbalstīt militāro kapacitāti tajās Krievijas kaimiņvalstīs, kas nav NATO sastāvā.


Kā vēstīts, ASV prezidents Baraks Obama un valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien ieradušies Varšavā divu dienu vizītē, lai piedalītos pasākumos par godu Polijas demokrātisko pārmaiņu sākuma 25. gadadienai.

Otrdien Obama tiksies ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski un premjerministru Donaldu Tusku.

"Sarunu galvenā tēma būs drošība reģionā un pasaulē, īpaši ņemot vērā notikumus Ukrainā," pavēstīja Polijas valdības kanceleja.

Pēc tam Obama dosies uz Briseli, lai piedalītos G7 valstu samitā, kura laikā viņam ieplānota arī divpusēja tikšanās ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu.

Vizītes noslēgumā viņš dosies uz Parīzi, kur ceturtdien ieturēs kopīgas pusdienas ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu, bet nākamajā dienā dosies uz Normandiju, lai piedalītos pasākumos par godu 70.gadadienai kopš sabiedroto spēku desanta Normandijas krastā 1944.gada 6.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!