Foto: EPA/LETA
ASV prezidents Baraks Obama svētdienas vakarā paziņoja, ka Kongresa demokrātu un republikāņu līderi ir panākuši vienošanos par ASV valsts parāda griestu paaugstināšanu, lai novērstu vēsturē pirmo ASV maksātnespēju, kura radītu haosu pasaules ekonomikā.

"Es gribu paziņot, ka abu partiju līderi abās [Kongresa] palātās ir panākuši vienošanos, kas samazinās [valsts budžeta] deficītu un novērsīs defoltu, kuram būtu postoša ietekme uz mūsu ekonomiku," sacīja Obama.

Jau ziņots, ka ASV Kongresa deputātiem līdz otrdienai ir jāpanāk vienošanās par valsts parāda griestu paaugstināšanu, lai izvairītos no katastrofālās parādu krīzes, kas varētu radīt lejupslīdi visas pasaules ekonomikā.

Obama brīdināja, ka "vēl viss nav izdarīts", un aicināja Kongresa deputātus "rīkoties pareizi un atbalstīt šo vienošanos ar savām balsīm tuvāko dienu laikā".

Demokrātu kontrolētā Senāta un republikāņu vadītās Pārstāvju palātas līderi mēģina panākt, lai šim kompromisam piekristu šo partiju biedri abās kongresa palātās.

"Lai pieņemtu šo risinājumu, mums būs vajadzīgs demokrātu un republikāņu atbalsts gan Pārstāvju palātā, gan Senātā. Neviena partija nevienā palātā to nevar izdarīt viena pati," sacīja Senāta demokrātu vairākuma līderis Harijs Rīds.

Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners pauda cerību, ka šī vienošanās tiks iesniegta Kongresā un par to tiks nobalsots iespējami drīz, lai novērstu defoltu, ko neviens nevēlas.

Obama un Kongresa demokrātu un republikāņu līderi sacīja, ka šī vienošanās paredz 10 gadu laikā divos soļos paaugstināt valsts parāda griestus, kuri pašlaik ir 14,3 triljoni ASV dolāru, par 2,4 triljoniem dolāru, kā arī samazināt budžeta tēriņus par apmēram tādu pašu summu.

Saskaņā ar šo vienošanos valsts parāda griesti vispirms tiks paaugstināti par 900 miljardiem dolāru. Lai tos paaugstinātu par vēl 1,5 triljoniem dolāru, tiks izveidota īpaša Kongresa komiteja, kurai līdz novembra beigām jāsniedz ziņojums par šo ieceri, lai Kongress līdz decembra beigām par to varētu nobalsot balsošanu. Komitejā būs seši demokrātu un seši republikāņu kongresmeņi.

Baltā nama administrācija sarunās ar Kongresu, kura apakšpalāta ir republikāņu kontrolē, mēģina panākt, lai līdz otrdienai tiktu paaugstināti valsts parāda griesti, kuri pašlaik ir 14,29 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka ASV budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV pašlaik izmanto dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz otrdienai valsts parāda griesti netiks paaugstināti, valdība būs spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!