Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien parakstīja likumu, kas paredz līdz 18.maijam paaugstināt ASV parāda  griestus, novēršot iespējamu maksātnespējas krīzi un iegūstot laiku sarunām par valsts budžetu.

Šī likuma projektu 23.janvārī pieņēma Kongresa apakšpalāta Pārstāvju palāta ar 285 balsīm par un 144 pret. Kad to 31.janvārī pieņēma Kongresa augšpalāta Senāts ar 64 balsīm par un 34 pret, likumprojekts kļuva par likumu. Tas stājās spēkā, kad to parakstīja valsts prezidents.

Obamas administrācija 22.janvārī bija paziņojusi, ka prezidents nebloķēs parāda griestu īslaicīgu paaugstināšanu, ja par to nobalsos Kongress.

Pieņemtais likums arī paredz, ka Kongresam līdz 15.aprīlim jāpieņem budžets, citādi tā locekļi nesaņems algu, jo nebūs padarījuši savu darbu.

Decembra beigās ASV parāds sasniedza iepriekš noteiktos griestus 16,394 triljonus dolāru (8,6 triljonus latu). Prezidenta demokrāta Baraka Obamas administrācijai bija līdz februāra beigām jāpanāk vienošanās ar Pārstāvju palātas republikāņu vairākumu par parāda griestu paaugstināšanu, lai ASV atkal varētu aizņemties līdzekļus savu izdevumu segšanai.

Republikāņi, kas ir vairākumā Pārstāvju palātā, sākotnēji bija pieprasījuši būtisku budžeta izdevumu samazināšanu apmaiņā pret piekrišanu paaugstināt parāda griestus. Tomēr Obama atteicās kaulēties un pieprasīja pieņemt parāda griestu paaugstināšanu bez īpašiem nosacījumiem.

Ja Kongress atteiktos paaugstināt parādu griestus, lai valsts varētu aizņemties vēl vairāk līdzekļu savu izdevumu segšanai, tas varētu izraisīt situāciju, ka ASV valdība nespēj laikā veikt sociālās apdrošināšanas izmaksas, samaksāt pabalstus veterāniem, algas bruņotajiem spēkiem, gaisa satiksmes kontrolieriem un citiem valsts sektorā strādājošajiem, kā arī veikt citus maksājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!