ASV prezidents Baraks Obama sestdien sasaucis ārkārtas sanāksmi par valsts parāda griestu paaugstināšanu pēc tam, kad piektdien Kongresa Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners sarunas laikā ar Obamu pameta telpu, paziņodams, ka turpmāk par šo jautājumu runās tikai ar Senāta līderiem.

"Vienošanos nevar panākt un neesam pat tuvu tai. Ne jau tādēļ, ka esam dažādas personības, bet gan tādēļ, ka mums ir dažādi skatījumu par mūsu valsti", Bēmers skaidroja vēstulē saviem kolēģiem.

Viņš piebilda, ka sarunas pametis, jo Obama uzstājis uz nodokļu palielināšanu, tomēr, kad Obama paziņoja par ārkārtas sanāksmes sasaukšanu, Bēners žurnālistiem paziņoja, ka to apmeklēs. "Nedomāju, ka mūsu attiecības ir nelabojami sabojātas," Bēners raksturoja savas un ASV prezidenta attiecības.

Gaidāms, ka sestdien Baltajā namā ieradīsies Bēners, Pārstāvju palātas mazākuma līdere Nensija Pelosi, Senāta vairākuma līderis demokrāts Harijs Rīds un Senāta mazākuma līderis republikānis Mičs Makonels.

Baltā nama administrācija sarunās ar Kongresu, kura apakšpalāta Pārstāvju palāta ir republikāņu kontrolē, mēģina panākt, lai līdz 2.augustam tiktu paaugstināti valsts parāda griesti, kuri pašlaik ir 14,29 triljonu ASV dolāru līmenī. Ir gaidāms, ka budžeta deficīts šogad sasniegs 1,6 triljonus ASV dolāru.

ASV sasniedza šos valsts parāda griestus 16.maijā. ASV pašlaik izmanto dažādas grāmatvedības metodes un lielākus nodokļu ieņēmumus, nekā paredzēts, lai netiktu ietekmētas valdības saistības.

Ja līdz 2.augustam valsts parāda griesti netiks paaugstināti, valdība būs spiesta sākt kavēt maksājumus obligāciju turētājiem, civildienesta ierēdņiem, pensionāriem vai valdības darbuzņēmējiem.

Obama ceturtdien vēlreiz izrādīja interesi par kompromisa plānu, kuru izstrādājusi sešu demokrātu un republikāņu senatoru grupa. "Lai mēs atrisinātu parāda un deficīta problēmas, mums ir jāsamazina mums nevajadzīgie tēriņi. Mums jālikvidē programmas, kuras nedarbojas. Mums jāpieņem daži skarbi lēmumi tādās lietās kā tēriņi aizsardzībai un pašmāju tēriņi," sacīja Obama.

Savukārt piektdien pēc neveiksmīgās tikšanās ar Bēneru Obama paziņoja, ka "mūsu laiks iet uz beigām". Tomēr viņš pauda pārliecību, ka tiks panākta vienošanās, "ar kuru varēs izvairīties no pašu radīta ievainojuma ekonomikai laikā, kas jau tā ir sarežģīts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!