Svētdien Grieķijā aizvadīts referendums par valdības vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. Portāls "Delfi" par Grieķijas izšķiršanos ziņo tiešajās reportāžās no Atēnām.

Grieķu vēlētāji pie vēlēšanu urnām devās jau no pulksten 07.00 no rīta, balsojums ilga līdz pulksten 19.00. Lai referendumu atzītu par derīgu, tajā jānobalso vismaz 40% balstiesīgo grieķu. Provizoriski šis skaitlis, pirmdien no rīta precīzējot datus, būs ap 65%. 

Vēlēšanu reģistra dati liecina, ka balstiesības svētdien bija aptuveni desmit miljonu pilsoņu, balsošanas iecirkņu skaits - 19 159. Grieķijas pilsoņiem, kuri uzturas ārzemēs, nebija iespējams nobalsot ārpus dzimtenes robežām.

"Delfi" referenduma laikā piedāvā reportāžu no Atēnu vēlēšanu iecirkņiem un teksta tiešraidē ziņo par aktuālākajiem jaunumiem, kas skar Grieķijas parādu krīzi.

Ziņots, ka, kā liecina aptauju dati, grieķi referenduma laikā ir sašķelti divās spēkos līdzīgās "par" un "pret" frontēs. 

Tāpat vēstīts, ka referenduma legalitāte un atbilstība konstitūcijai apstrīdēta arī Grieķijas augstākajā tiesā, kura tomēr atzinusi, ka valdībai ir tiesības rīkot balsošanu par vienošanos ar aizdevējiem.

Tikmēr eirozonas valstu finanšu ministri nolēmuši, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms svētdien paredzētā referenduma rezultāts.

Eirozonas valstu finanšu ministri 27.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Balsojuma "nē" gadījumā Grieķijas valdība varētu arī atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!