Foto: EPA/LETA
Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC ceturtdien Austrijas galvaspilsētā Vīnē notiekošajā sanāksmē vienojās saglabāt naftas ieguves apjomu pašreizējā līmenī, paziņoja organizācijas prezidents Vilsons Pastors-Moriss.

"Izmaiņas naftas ieguvē nav veiktas," reportieriem norādīja Pastors-Moriss.
Tādējādi OPEC naftas ieguves apjoms arī turpmāk veidos 24,84 miljonus barelu naftas dienā.

Šādu līmeni organizācija saglabājusi nemainīgu jau kopš 2009.gada janvāra.

Šo informāciju apstiprināja arī Saūda Arābijas naftas ministrs Ali an Nuaimi, piebilstot, ka šāds lēmums pieņemts, jo "situācija naftas tirgū ir laba."

Saūda Arābija jau pirms OPEC sanāksmes norādīja, ka būtu apmierināta, ja naftas cena pasaules tirgū saglabātos 70-80 dolāru (35,21-40,24 latu) par barelu robežās, kā tas ir bijis pēdējā gada laikā.

OPEC šonedēļ paaugstināja globālā naftas pieprasījuma pieauguma prognozi 2010.gadam, šādu lēmumu galvenokārt skaidrojot ar globālās ekonomikas atveseļošanos.

Organizācija prognozē, ka globālais naftas pieprasījums šogad pieaugs par 1,13 miljoniem barelu dienā jeb 1,34% - līdz 85,59 miljoniem barelu naftas dienā.

Savukārt nākamgad globālais naftas pieprasījums pieaugs par 1,2% jeb 1,05 miljoniem barelu dienā un sasniegs 86,64 miljonus barelu naftas dienā, tādējādi neviešot izmaiņas pagājušajā mēnesī publiskotajās aplēsēs, vēsta OPEC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!