Foto: Reuters/Scanpix

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC piektdien paziņoja, ka tās dalībvalstu jēlnaftas ieguves apjoms šā gada oktobrī sasniedzis rekordaugstu līmeni, neskatoties uz to, ka organizācija pēc mazāk nekā trīs nedēļām gatavojas vienoties par ieguves ierobežošanu.

OPEC norāda, ka tās 14 dalībvalstis oktobrī ieguvušas 33,36 miljonus barelu naftas dienā, kas ir par 236 000 vairāk nekā septembrī.

Saūda Arābijas naftas ieguves apjoms samazinājies, bet Irākā un Irānā, kas ir nākamās lielākās naftas ieguvējvalstis, reģistrēts kāpums, tāpat kā Lībijā un Nigērijā.

Irāna jo sevišķi vēlas turpināt naftas ieguves apjoma palielināšanu pēc šā gada sākumā atceltajām sankcijām par tās kodolprogrammu.

OPEC dati saskanējuši ar Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) ziņojumu, ka organizācijas dalībvalstis pagājušajā mēnesī ieguvušas 33,82 miljonus barelu naftas dienā.

Šie dati publiskoti tikai dažas nedēļas pirms gaidāmajām pārrunām, kurās paredzēts izstrādāt vienošanos par jēlnaftas ieguves apjoma ierobežošanu.

Pēc 29. septembrī Alžīrā notikušās sanāksmes OPEC solīja īstenot pēdējos astoņos gados pirmo naftas ieguves samazinājumu, lai veicinātu naftas cenu pieaugumu.

Šāda OPEC vienošanās naftas ieguves ierobežošanai, kas paredzēta naftas cenu stabilizēšanai, ir pirmā kopš 2008.gada, taču sīkākas detaļas tiks noteiktas vien 30. novembrī Vīnē paredzētajā sanāksmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!