Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikas Kinoakadēmijas balva "Oskars", kas 1947. gadā tika piešķirta labākās filmas kategorijā, ir pārdota izsolē Losandželosā par 492 000 ASV dolāru (435 000 eiro), piektdien paziņoja izsoļu nams "Profiles in History".

Šo "Oskara" statueti 1947. gadā izpelnījās filma "Gentleman's Agreement" ("Džentlmeņu vienošanās"), kurā amerikāņu kinozvaigzne Gregorijs Peks vērsās pret antisemītismu.

Cita "Oskara" statuete, kas 1935. gadā tika piešķirta labākās filmas kategorijā filmai "Mutiny on the Bounty" ("Dumpis uz "Bounty""), tika pārdota tajā pašā izsolē par 240 000 dolāru (212 200 eiro).

Abas šīs balvas tomēr nespēja līdzināties 1939. gada filmas "Wizard of Oz" ("Oza zemes burvis") producēšanas dokumentam, kas tika nosolīts par 1,2 miljoniem dolāru (1,06 miljoniem eiro).

Par izsoles rezultātiem tika paziņots piektdien pēc četras dienas ilgas vairāksolīšanas. Visu triju priekšmetu pircēji izvēlējās palikt anonīmi.

"Oskaru" statuetes reti tiek pārdotas, jo Amerikas Kinoakadēmija uzstāj, ka tās ir jānopelna, nevis jāpērk. "Oskari", kas piešķirti 1951. gadā vai pēc tam, pirms iecerētās pārdošanas ir jāpiedāvā Kinoakadēmijai par vienu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!