Foto: Publicitātes foto

Palangā aizturēta privāta lidmašīna, kas bija ceļā uz Krieviju un varētu būt iesaistīta plašā shēmā Krievijai noteikto starptautisko sankciju apiešanai, 4. aprīlī vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Lidmašīna "Cessna" no Dānijas lidoja caur Zviedriju un 16.martā nolaidās Palangas lidostā degvielas uzpildei, tomēr tai neļāva turpināt ceļu, jo kļuva zināms, ka tās galamērķis ir Pleskava Krievijā.

LRT rīcībā esošā informācija liecina, ka Lietuva nonākusi tīklā, kura centrā ir Krievijā strādājošs uzņēmums, kas piedāvā palīdzēt sankciju dēļ apturētu lidmašīnu vai to detaļu iegādi vai atjaunošanu. Lidmašīnas reisos piedalījās Itālijas kompānija, kuras īstenie īpašnieki atrodas Krievijā. Lai gan oficiāli lidmašīna ir reģistrēta Dānijā, tā nesen esot pārdota Krievijas pilsonim piederošai Turcijas kompānijai.

Lidmašīnas pilots bija Krievijas pilsonis ar uzturēšanās atļauju Lietuvā, kurš strādā Lietuvas aviācijas grupas "Avia Solutions" pilotu apmācības uzņēmumā "BAA Training".

Lietuvas transporta drošības administrācija sākusi izmeklēšanu par notikušo. Institūcijas civilās aviācijas nodaļas vadītāja Virdžīnija Žegunīte sacīja, ka gadījumā, ja tiks noskaidrots, ka fraktētājs vai lidmašīnas pircējs ir saistīts ar Krieviju, tas varētu būt sankciju pārkāpums. Izmeklēšanas laikā lidmašīna nevar atstāt Palangu.

Rietumvalstu sankcijas, kas noteiktas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, aizliedz valstij piegādāt aviācijas detaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!