Foto: EPA/LETA
Britu enerģētikas kompānijas "BP plc.” peļņa šā gada pirmajā ceturksnī pieaugusi līdz 16,9 miljardiem dolāru (9,1 miljardam latu), salīdzinot ar 5,8 miljardiem dolāru (3,1 miljardu latu) pērn tajā pašā laikā iespēto, ziņo aģentūra "Bloomberg”.

Peļņas pieaugums tiek skaidrots ar ienākumiem, kas gūti, pārdodot "BP" piederošās akcijas Krievijas kopuzņēmumā "TNK-BP”.

Krievijas lielākā naftas kompānija "Rosņeftj" pagājušā mēnesī noslēdza Lielbritānijai un Krievijai piederošo akciju iegādi kopuzņēmumā "TNK-BP”. Darījuma rezultātā "BP” tika pie 19,75% "Rosņeftj" akciju un 15,5 miljardu dolāru (8,3 miljardu latu) peļņas.

“BP” naftas un gāzes ieguve šī gada pirmajos trīs mēnešos gan sarukusi par 5%, un tagad ir 2,33 miljoni barelu naftas dienā. Sasniegtais gan ir par 2% augstāks rādītājs nekā pērnā gada pēdējā ceturksnī.

ASV tiesa pērnā gada nogalē apstiprināja, ka "BP" jāmaksā kompensācijas juridiskām un privātpersonām 7,8 miljardu ASV dolāru (4,1 miljarda latu) apmērā par kaitējumu, ko 2010.gadā Meksikas līcī nodarīja naftas izplūde no "BP" nomātas naftas ieguves platformas.

Kopējie naftas izplūdes radītie kompānijas zaudējumi tiek lēsti ap 42.2 miljardi dolāru (22,9 miljardi latu).

2010.gada 20.aprīlī uz britu kompānijas “BP” nomātās naftas ieguves platformas "Deepwater Horizon" Meksikas līcī notika sprādziens un pēc tā Meksikas līcī izplūda nafta. Platforma pēc eksplozijas aizdegās un pēc divām dienām nogrima. Sprādziena brīdī uz platformas atradās 126 strādnieki, no kuriem 115 tika evakuēti, bet 11 gāja bojā.

“BP” agrāk bija pazīstama ar nosaukumu "British Petroleum", taču kopš 2001.gada kompānijas oficiālais nosaukums ir "BP".

"BP” ir otrā lielākā enerģētikas kompānija Eiropā aiz Nīderlandes ”Royal Dutch Shell plc.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!