Kad pašreizējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko 2014. gadā kandidēja uz amatu, viņš solīja, ka uzvaras gadījumā pārdos savas saldumu kompānijas “Roshen” daļas. Kā liecina informācija nopludinātajos Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" dokumentos, prezidents nav turējis doto vārdu.

"Ja mani ievēlēs, es pārdošu "Roshen". Kā Ukrainas prezidents plānoju visu uzmanību ekskluzīvi veltīt nācijas labklājības uzlabošanai," pirms teju diviem gadiem sacīja Porošenko.

Kā raksta žurnālistu starptautiskais konsorcijs (ICIJ), tā vietā Porošenko, kura turība tiek lēsta 858 miljonu ASV dolāru vērtībā, izvēlējies "Roshen" saglabāt īpašumā, kompānijas daļas pārvietojot uz ofšoriem Virdžīnu salās.

Tādējādi, kā raksta ICIJ, Porošenko likumu pārkāpis divreiz – pirmkārt, sniedzot nepatiesu informāciju un, otrkārt, izmantojot shēmu nodokļu nemaksāšanai.

Ukrainas korupcijas un novēršanas birojs paziņojumā "Facebook" norādījis, ka izmeklēšanu uzsākt negatavojas, jo prezidenta izmeklēšana neesot biroja pārziņā.

Pats Ukrainas prezidents apsūdzības pagaidām nav komentējis. Bet vairāki Augstākās radas deputāti ar radikālā bloka līderi Oļegu Ļaško priekšgalā publiski pieprasījuši prezidenta darījumu rūpīgu izmeklēšanu.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie dokumenti liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, kurus īstenojuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva šos dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju.

Noplūdinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai "Mossack Fonseca" ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Mediju ziņās saistībā ar šiem dokumentiem apgalvots, ka Putina palīgi "slepeni pārsūtījuši divus miljardus ASV dolāru caur bankām un šaubīgām kompānijām". Pats Putins dokumentos gan nav nosaukts vārdā.

Šajās ziņās ir minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes un Pakistānas premjeri, Ukrainas un Ķīnas prezidenti un Saūda Arābijas karalis, kā arī tādas sporta un kino zvaigznes kā Džekijs Čans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!