Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas bankas, lai arī paudušas solījumus cīnīties ar oglekļa izmešiem, ievērojami finansē uzņēmumus, kas iesaistīti naftas un gāzes ieguves paplašināšanā, liecina aktīvistu grupas "ShareAction" publiskots ziņojums.

Ziņojumā norādīts, ka kopumā 25 bankas, tostarp HSBC, "Barclays" un "BNP Paribas", pērn fosilo kurināmo ieguves uzņēmumiem nodrošinājušas kopumā 55 miljardus dolāru (48,5 miljardus eiro).

"ShareAction" aicina investorus izmantot savas akcionāru tiesības, lai liktu bankām pārtraukt finansējumu piešķiršanu naftas un gāzes ieguves paplašināšanas projektiem.

"Pērn akcionāri bija svarīgi, lai liktu bankām īstenot vai stiprināt ierobežojumus attiecībā uz ogļu ieguves nozari," skaidro "ShareAction". "Šogad viņiem jāatkārto šie panākumi saistībā ar naftas un gāzes ieguvi."

Reaģējot uz šo ziņojumu, Lielbritānijas lielākā banka HSBC pavēstīja, ka apņēmusies sadarboties ar saviem klientiem, lai panāktu pāreju uz spēcīgu zemu oglekļa emisiju ekonomiku.

Tikmēr britu "Barclays" norāda, ka tā turpinājusi kocentrēties uz savu mērķi līdz 2050. gadam kļūt par banku ar nulli kaitīgo izmešu.

Taču "ShareAction" skaidro, ka ir maz pierādījumu par banku vēlmi palīdzēt klientiem to pārejā no fosilajiem kurināmajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!