Foto: AFP/Scanpix

Eiropas lielākajos akciju tirgos nedēļa sākās ar cenu pieaugumu, neraugoties uz reitingu aģentūras "Standard & Poor's" (S&P) lēmumu pagājušajā piektdienā pazemināt deviņu eiro zonas valstu, tostarp Vācijas un Francijas, reitingus.

Pēcpusdienas tirdzniecībā akciju cenas Londonā bija cēlušās par 0,24% un Parīzē – par 0,48%, Tomēr Milānā bija kritums par 1,22% un Madridē – par 0,55%.

Frankfurtē akciju cenu kāpums sasniedza 0,44%, jo investorus gandarīja ziņas, ka Vācija ir saglabājusi augstākā līmeņa AAA reitingu.

Eiro kurss pirmdien saruka līdz 1,2671 ASV dolāram pretstatā 1,2677 ASV dolāriem piektdien tirgus slēgšanas brīdī Ņujorkā.

Londonā krasu kritumu piedzīvoja kruīzu kuģu operatora "Carnival" akcijas cena (-16,86%). Šai kompānijai piederošs luksusa laineri avarēja Itālijas piekrastē, un bojā gāja seši kuģa pasažieri.

Āzijā pirmdien akciju cenas kritās. Sidnejā akciju cenas samazinājās par 1,16%, Tokijā – par 1,43% un Honkongā – par 1%. Kritums saistāms ar reitingu pazeminājumiem eiro zonā.

S&P pagājušās piektdienas vakarā pazemināja deviņu eiro zonas valstu reitingus; tostarp augstākā līmeņa kredītreitingu zaudējušas Francija un Austrija. Francijas un Austrijas reitings AAA tika pazemināts par vienu pakāpi ‒ līdz AA+, un šo valstu reitingam noteikta negatīva prognoze. Itālijas, Kipras, Portugāles un Spānijas reitingi samazināti par divām pakāpēm, bet Maltas, Slovākijas un Slovēnijas reitingi ‒ par vienu pakāpi.

S&P arī brīdināja, ka apsver iespējas pazemināt Beļģijas, Igaunijas, Īrijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Somijas kredītreitingus.

Reitingu aģentūras paziņojumā bija teikts, ka starpvaldību līgums par budžeta disciplīnu, kuru gatavojas slēgt visas ES valstis, izņemot Lielbritāniju, "nav radījis pietiekami lielu lūzumu eiro zonas finanšu problēmu risināšanā".

Par to, ka tiks slēgts šāds līgums, ES valstis vienojās samitā decembrī. Līguma projektu paredzēts apspriest ES samitā 30.janvārī, un to iecerēts parakstīt marta sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!