Foto: Reuters/Scanpix

Rietumvalstu piemērotās sankcijas atslēgt vairākas Krievijas bankas no SWIFT sistēmas visdrīzāk pirmdien izraisīs dramatiskas svārstības Krievijas valūtu tirgū, liecina "Bloomberg" apkopotās prognozes.

"Tas nozīmē, ka pirmdien Krievijas valūtu tirgū būs katastrofa," prognozējis bijušais Krievijas centrālās bankas priekšsēdētāja vietnieks Sergejs Aleksašenko. "Es domāju, ka viņi pārtrauks tirdzniecību, un tad valūtas kurss tiks fiksēts mākslīgā līmenī, gluži kā padomju laikos," viņš paredz.

Savā pirmajā komentārā pēc ES un ASV izteikumiem par Krievijas centrālās bankas rezervju iesaldēšanu, Krievijas Banka sacījusi, ka nodrošinās nepārtrauktu rubļu piedāvājumu bankām, taču vienlaikus nepieminēja ārvalstu valūtas.

Centrālā banka skaidrojusi, ka Krievijas banku sistēmai ir pietiekami resursi, lai nodrošinātu sistēmas darbību un izvairītos no draudiem finanšu stabilitātei. Vietējie banku darījumi var notikt caur Krievijas izveidoto vietējo maksājumu sistēmu.

ES un ASV sestdien vienojās izslēgt atsevišķas Krievijas bankas no SWIFT sistēmas ar piebildi, ka banku saraksts var tikt paplašināts, kā arī paziņojušas, ka iesaldēs Krievijas bankas aktīvus – liela daļa no 640 miljardu dolāru vērtajām rezervēm tiek glabātas dolāros un eiro.

Vienlaikus investori gatavojas straujām akciju tirgus svārstībām, jo tirgus dalībnieki novērtē sankciju ietekmi uz pasaules ekonomiku, tostarp, potenciāli augstākas produktu cenas un kopējo inflāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!