Foto: Pexels

Septembrī pārtikas cenas turpināja pieaugt, sasniedzot 10 gadu augstāko līmeni, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Pārtikas un lauksaimniecības organizāciju, raksta "Reuters".

Straujāko kāpumu piedzīvojuši graudi un dārzeņu eļļas. Graudu cenu indekss septembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, pieauga par 2%. Lielākais kāpums šajā segmentā bija kviešu cenām – par 4%. Organizācijas eksperti prognozējuši, ka šajā gadā pasaules graudu ražošanas apjomi sasniegs rekordus, taču pieprasījums apsteigs piedāvājumu.

Dārzeņu eļļu cenas palielinājās par 1,7%, bet gada laikā tās augušas par 60%. Palmu eļļas cenas pieaugumu veicināja straujais importa apjomu pieaugums un bažas par darbaspēka trūkumu Malaizijā.

Cukura cenas pasaulē pieauga par 0,5%, ko veicināja bažas par sliktāku ražu lielākajā cukura eksportētājvalstī Brazīlijā slikto laikapstākļu dēļ.

Indekss, kas apkopo pasaulē tirgotāko pārtikas izejvielu cenas, septembrī sasniedza 130 punktus, kas ir augstākais līmenis kopš 2011. gada septembra. Augustā šis rādītājs bija 128,5 punkti. Gada laikā indeksa vērtība ir augusi par 32,8%.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!