Foto: PantherMedia/Scanpix
Neskatoties uz ekonomikas izaugsmes tempa palēninājumu, pasaulē pēdējā gada laikā par 99 cilvēkiem ir pieaudzis miljardieru skaits, sasniedzot 2188 miljardierus, un visvairāk miljardieru, izsakot to turību ASV dolāros, ir Ķīnā, liecina jaunākais bagātnieku saraksts Šanhajā iznākošajā luksusa žurnālā "Hurun Report".

Salīdzinājumā ar 2013.gadu pasaules miljardieru skaits pieaudzis par 50%. Šogad sarakstā ir miljardieri no 68 pasaules valstīm.

Saskaņā ar žurnāla aprēķiniem, kas balstīti uz aktīvu vērtību ASV dolāros šā gada 15.janvārī, Ķīnā bija 568 miljardieri, ASV to bija 535, bet trešajā vietā ierindojās Indija ar 111 miljardieriem. Salīdzinājumā ar pagājušā gada reitingu Ķīnas miljardieru skaits pieaudzis par 90, ASV to skaits sarucis par diviem, bet Indijā gada laikā miljardieru skaits palielinājies par 14.

Vācijā ir ceturtais lielākais miljardieru skaits pasaulē - 82, kas ir par desmit vairāk nekā pirms gada, arī Lielbritānijā ir 82 miljardieri, bet gada laikā to skaists pieaudzis vien par diviem. Krievijā, kur pašlaik ir 80 miljardieru, pirms gada to skaits bija par 13 lielāks, savukārt Šveicē miljardieru skaits pieaudzis par sešiem un tagad ir 66.

Savukārt no pasaules pilsētām ar vislielāko miljardieru skaitu pirmo reizi līdere nav Ņujorka. To ir apsteigusi Pekina, kurā pašlaik dzīvo 100 no "Hurun Report" iekļautajiem miljardieriem pretstatā 32 miljardieriem, kas Ķīnas galvaspilsētā dzīvoja pērn. Ņujorkā pašlaik dzīvo 95 miljardieri, kas ir par četriem vairāk nekā pirms gada. Savukārt gan Maskavā, gan Honkongā miljardieru skaits saruka par septiņiem un bija attiecīgi 66 un 64. Šanhajā gada laikā miljardieru skaits pieaudzis par 20 un tagad ir 50, bet Londonā to skaits palielinājies par vienu un arī ir 50.

Pēc "Hurun Report" datiem pasaulē bagātākais cilvēks ir ASV investors Bils Geitss, kura turība ir 80 miljardi ASV dolāru (72,7 miljardi eiro), bet otrajā vietā ir investīciju kompānijas "Berkshire Hathaway" īpašnieks Vorens Bafets, kura turība ir 68 miljardi ASV dolāru (61,8 miljardi eiro). Abu pasaulē turīgāko cilvēku bagātība gada laikā samazinājusies attiecīgi par 6% un 11%.

Trešajā vietā ir modes zīmola "Zara" dibinātājs Amansio Ortega no Spānijas ar 64 miljardiem dolāru (58 miljardiem eiro), bet ceturtajā vietā tiešsaistes mazumtirgotāja "Amazon" dibinātājs Džefs Beizouss, kura turība sasniedz 53 miljardus ASV dolāru (48 miljardus eiro), kas ir par 83% vairāk nekā pirms gada, ļaujot viņam reitingā pakāpties par 18 vietām.

Meksikas telekomunikāciju magnāta Karlosa Slima un ģimenes turība sasniedz 50 miljardus ASV dolāru (45,4 miljardus eiro), kas ir par 40% mazāk nekā pirms gada, tomēr ļauj ieņemt piekto vietu pasaules miljardieru sarakstā.

Ar 37 miljardu ASV dolāru (33,6 miljardu eiro) lielu turību pirmo desmitnieku noslēdz ASV uzņēmējs Maikls Blūmbergs, kurš pirmo reizi ierindojies starp desmit bagātākajiem cilvēkiem pasaulē. Gada laikā viņa bagātība pieaugusi par 76%.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu 1019 sarakstā iekļauto miljardieru turība ir palielinājusies, 729 miljardieru bagātība samazinājas, 102 personas vairs nav uzskatāmas par miljardieriem, bet 311 iekļuvušas miljardieru rindās. 23 no pagājušā gada sarakstā iekļautajiem miljardieriem gada laikā ir miruši.

Miljardieru vidējais vecums ir 64 gadi. Tas nemainīgs ir saglabājies pēdējos divus gadus.

Sarakstā ir 69 miljardieri, kas nav sasnieguši 40 gadu vecumu. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu to skaits ir pieaudzis par 29, bet 21% no jaunajiem miljardieriem ir sievietes. Jaunākais miljardieris pasaulē ir 25 gadus vecais mobilās lietotnes "Snapchat" dibinātājs Evans Spīgels, kura turība ir 1,8 miljardi ASV dolāru (1,6 miljardi eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!