Foto: Shutterstock
Pašreizējās tendences pasaules tirgos liecina, ka pieprasījums pēc alus miežiem pasaulē līdz 2020. gadam pieaugs par 14 %, šonedēļ ziņoja Nīderlandes investīciju banka "Rabobank".

Pieprasījums pēc alus miežiem pieaugs vairāku faktoru ietekmē, no kuriem svarīgākais ir kvalitatīva alus patēriņa pieaugums un mazo alus darītavu attīstība.

Tiek prognozēts, ka, piemēram, Āfrikā alus patēriņš ik gadu augs vidēji par 5 %, Āzijā - par 4 %, Latīņamerikā - par 3 %, turklāt patērētāji priekšroku došot kvalitatīvākai produkcijai, kas sekmēs pieprasījuma pēc miežu iesala pieaugumu.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" datiem alus miežu patēriņa kāpumu ietekmēs arī mazo alus darītavu attīstība, kuras piedāvās arvien daudzveidīgākas alus šķirnes. Eksperti norāda, ka ASV vien šādām darītavām nepieciešams četras līdz septiņas reizes vairāk miežu iesala nekā tradicionālo alus šķirņu ražošanai.

Tiek arī prognozēts, ka mazo alus darītavu daļa tirgū līdz 2020. gadam var pieaugt līdz 20 % salīdzinājumā ar 10 % 2014. gadā. Patērētāji meklējot garšu, kvalitāti, dažādību, oriģinalitāti un ir gatavi par to maksāt.

Tikmēr Latvijā alus miežu audzēšana industriālos apmēros nav izvērsta, bet lielākais graudkopības kooperatīvs "Latraps" aicina zemniekus to darīt, motivējot ar cenām un augstu kvalitāti salīdzinājumā ar ārvalstu konkurentiem. Pagaidām Latvijas tirgū dominē Lietuvā un Vācijā ražotais iesals.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!