Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules Bankas prezidenta amatam ir izvirzīta Nigērijas finanšu ministre Ngozi Okondžo-Iveala, vēsta ārvalstu masu mediji.

Viņas kandidatūru otrdien bankas direktoru padomes sēdē izvirzīja izpilddirektors no Dienvidāfrikas, kurš pārstāv arī vairāku Āfrikas valstu intereses. Oficiāli viņas kandidatūru nominē "grupa 11" – lielākās attīstības valstis.

Nigērijas pārstāve jau iepriekš strādājusi par Pasaules Bankas grupas atbildīgo sekretāri un viceprezidenti. Aģentūra "Itar – Tass" norāda, ka šajos amatos viņa ieguva autoritāti un izpelnījās gan PB donorvalstu, gan klientu cieņu, tāpēc nav šaubu par viņas pieredzi un profesionālo reputāciju.

PB prezidenta amatam pretendēšot arī ASV pārstāvis Džefrijs Sakss, kuru gan oficiāli nominēja nevis ASV, bet vairākas attīstības valstis. Savukārt Vašingtona iepriekš solījusi izvirzīt savu kandidātu. ASV vada Pasaules Banku kopš bankas dibināšanas pēc Otrā pasaules kara, norāda "The Economic Times".

Pretendentus PB vadītāja amatam var izvirzīt līdz piektdienai. No visām kandidatūrām atlasīs trīs galvenos pretendentus, no kuriem 25 valstu pārstāvju veidotajai PB valdei būs jāizvēlas nākamais vadītājs. To plānots izdarīt mēneša laikā, vēsta "The Economic Times".

Pašreizējais PB prezidents Roberts Zeliks amatu atstās šogad jūnija, kad beigsies viņa piecu gadu pilnvaru termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!