Foto: AFP/Scanpix
Uz Pekinu lidojušās un pazudušās "Malaysia Airlines" reisa MH370 lidmašīnas "Boeing 777" meklēšanas darbi ilgst jau aptuveni mēnesi, nopietnus pierādījumus par lidmašīnas iespējamo atrašanos vietu aizvien nav izdevies atrast, norāda BBC. Toties ar katru dienu pieaug meklēšanas darbu izmaksas, kas nu lēšamas jau ap 30 miljoniem eiro, analizē Lielbritānijas Karaliskā apvienoto dienestu institūta pētnieks Pīters Roberts.

Šobrīd meklēšanas darbus sedz no ASV, Malaizijas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Japānas un Austrālijas nacionālo valstu budžetiem. Izmaksas galvenokārt veido darbos iesaistīto kuģu un lidmašīnu degvielas un servisa izmaksas. Tāpat dārga ir arī personāla un tehnikas pastāvīgā pārvietošana un uzturēšana dažādās lokācijas vietās, norāda Roberts.

BBC lēš, ka Malaizijas lidmašīnas meklēšanas darbi kļūs par dārgākajiem vēsturē, pārspējot pat samaksāto par 2009.gadā pazudušās "Air France" lidmašīnas meklējumiem. Ceļā no Riodežaneiro uz Parīzi izgaisušo "Air France" lidmašīnu meklēja aptuveni trīs gadus, kopā par to maksājot ap 32 miljoniem eiro. Lidmašīna iekrita Atlantijas okeānā, dzēšot 228 pasažieru dzīvības.

Līdz šim savas meklēšanas darbu daļas izmaksas skaitļos nosaukušas Austrālija (ap 8 miljoniem eiro) un ASV (ap 7 miljoniem eiro), neviena no valstīm gan nav sūdzējusies, ka minētā summa būtu pārāk augsta. Austrālijas premjers Tonijs Abots norādījis, ka "par naudu šajā gadījumā nav runa".

Ķīna, kuras pavalstnieku lidmašīnā bija visvairāk, atteikusies komentēt jebkādas meklēšanas darbu izmaksas, vien norādot, ka meklēšana ilgs tik ilgi, kamēr būs kaut mazākā cerība lidmašīnu atrast. Ķīna uz Indijas okeāna meklēšanas teritorijām nosūtījusi 18 kuģus, astoņus helikopterus un trīs lidmašīnas.

Jau ziņots, ka 9.aprīlī īsu un vārgu signālu no pazudušās lidmašīnas uztvēra Ķīnas kuģis "Haixun 01".

Pamatojoties uz aprēķiniem un satelīta datiem, lidmašīna varētu būt iekritusi Indijas okeānā dienvidu daļā uz rietumiem no Austrālijas pilsētas Pērtas, kur arī notiek lidaparāta meklēšana.

Līdz šim nav izdevies atrast nevienu lidmašīnas atlūzu. Izmeklētājiem tāpat nav izdevies atrast liecības, vai kāds no pasažieriem un apkalpes locekļiem varētu būt saistīts ar lidaparāta, kurā pārsvarā atradās ķīnieši, nolaupīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!