Foto: EPA/LETA
Lai gan Austrumeiropas un Vidusāzijas valstīs ekonomika atkopjas, izaugsmes tempi nav pietiekami strauji un bezdarbs saglabājas augstā līmenī.

To brīfingā Vašingtonā paziņoja Pasaules Bankas (PB) viceprezidents Eiropas un Vidusāzijas jautājumos Filips Luerū.

"Ekonomikas atjaunošanās notiek, taču pieauguma paātrinājums nav pietiekami straujš. Turklāt vairākās [reģiona] valstīs vēl arvien saglabājas negatīvi izaugsmes tempi; daudzas no tām lēni atjauno savu ekonomiku," viņš sacīja.

"Vēl viena sliktā ziņa - mēs novērojam, ka pagaidām nav notikušas izmaiņas bezdarba [samazinājuma] tempā; bezdarbs saglabājas," atzina PB pārstāvis.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka ekonomikas pieauguma ātrums Austrumeiropas un Centrālās Āzijas valstīs ir visnotaļ atšķirīgs. Vairākas valstis, piemēram, Turkmenistāna un Turcija, uzrāda ļoti labus izaugsmes tempus, bet daudzās citās zemēs, tostarp Latvijā, Kirgizstānā un Rumānijā, pieaugums ir negatīvs, minēja Luerū.

Savukārt PB galvenais ekonomists Eiropā un Centrālāzijā Indermits Gills norādīja, ka reģionā ekonomikas pieaugums ir atjaunojies un ir sagaidāms, ka šogad teju visās reģiona valstīs atjaunosies tautsaimniecības pieaugums. Visā reģionā iekšzemes kopprodukta pieaugums ir gaidāms gandrīz 4% apmērā, tomēr nav pārliecības, ka šāds pieaugums ir stabils, teica eksperts.

Viņš arī atzina, ka saskaņā ar aplēsēm ekonomikas recesijas laikā zaudēto darbavietu skaits netiks atgūts līdz 2012.gadam, bet, iespējams, vēl vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!