Foto: Publicitātes foto

ASV lielveikalu tīkls "Walmart" ir piekritis izņemt no tirdzniecības T-kreklus ar PSRS simboliku, pateicoties Baltijas valstu iebildumiem par totalitāra režīma glorificēšanu.

Pirmais trauksmi par šādu T-kreklu pieejamību ASV lielākā tirdzniecības tīkla interneta veikalā mēneša sākumā cēla Lietuvas vēstnieks ASV Rolands Krisčūns, norādot, ka "briesmīgi noziegumi tika pastrādāti zem Padomju Savienības sirpja un āmura".

Vēlāk šai pozīcijai pievienojās un iebildumus pret šādu "Walmart" komercpraksi cēla arī politiķi no pārējām Baltijas valstīm. "Walmart" īpašniekiem tika nosūtīta kopīga Baltijas valstu vēstule, kurā tika pausta nožēla, ka "netiek izrādīta cieņa pret miljoniem cilvēku, kuri kļuva par padomju totalitārā režīma upuriem".

Lietuvas Ārlietu ministrija 17. septembrī saņēma vēstuli no "Walmart" pārstāvjiem, kuri pavēstīja, ka vairs netirgos produktus ar PSRS simboliku. Šobrīd "Walmart" interneta veikalā T-krekli ar "CCCP" uzrakstiem, sirpjiem un āmuriem vairs nav atrodami.

Jāatzīmē, ka "Walmart" nav šo T-kreklu izstrādātājs vai ražotājs, bet gan bija izvietojis trešās puses produkciju savā interneta veikalā. Šie paši krekliņi joprojām ir pieejami, piemēram, "Amazon" interneta veikalā.

Atgādinām, ka līdzīgā sabiedrisko attiecību misēklī maijā nonāca Vācijas sportisko apģērbu un aksesuāru ražotājs "Adidas", kas savā interneta veikalā pirms Pasaules kausa futbolā piedāvāja krekliņus ar PSRS simboliku. Pēc sabiedrības iebildumiem un norādījumiem, ka tikpat labi "Adidas" varēja izlaist arī krekliņus ar Trešā reiha simboliku, ražotājs savus pretrunīgi vērtētos produktus izņēma no interneta veikala piedāvājuma.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!