Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc gadu ilgas dīkstāves gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecība atsāksies nākamajā nedēļā, paziņojis uzņēmums, kas vada projektu.

Uzņēmums pavēstīja, ka plāno atsākt darbus 5. decembrī.

Gāzesvada "Nord Stream 2", kas par Baltijas jūras gultni savienos Krieviju un Vāciju, būvniecība ir izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

ASV apgalvo, ka cauruļvads palielinās Eiropas Savienības atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, Maskavai nodrošinot politiskās ietekmes sviras, kā arī instrumentu enerģijas piegāžu potenciālai atslēgšanai.

Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par "Nord Stream 2", uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

1230 kilometru garais cauruļvads nodrošinās līdz 55 miljardiem kubikmetru Krievijas dabasgāzes piegādi Vācijai gadā.

Gāzesvada būvniecība ir gandrīz pabeigta, taču 2019. decembrī darbi pēkšņi apstājās, kad ASV noteica sankcijas "Nord Stream 2" cauruļvadu likšanas kuģiem. Līdz ar to aizkavējās pēdējā posma pabeigšana, kas tagad būs iespējama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!