Foto: AP/Scanpix
Pēc saspīlējuma jautājumā par to, vai Taivānai vajadzētu noslēgt ceturtās atomelektrostacijas būvniecību, Japānas likumdevēji nolēmuši pagaidām nerīkot referendumu par šo jautājumu, bet atlikt to uz septembri, vēsta „The Global Post”.

Taivāna sāka jau ceturtās atomelektrostacijas būvi 1997.gadā, taču valdošā Pekinai draudzīgā Gomiņdana nacionālistu partija to pārtrauca. Pēdējos gados diskusijas par būvniecību atjaunojušās un to atbalsta opozīcijas Demokrātiskā progresa partija. Abas partijas vienojušās, ka lēmumu varētu izlemt nacionālā referendumā.

Taču izradās, ka abas partijas nevar vienoties arī par referenduma norisi - 2.augustā notikušajā parlamenta sēdē abu partiju pārstāvji neganti sakāvās, kā arī aplēja cits citu ar ūdeni. Arī turpmākajās dienās Taivānā notika aktīvi iedzīvotāju protesti pret stacijas būvi. Savukārt 6.augustā abas partijas nolēma jautājumu par referendumu skatīt septembrī.

Negatīvi noskaņoto skaits, kas iebilda pret atomelektrostacijas būvniecību 23 miljonu lielajā Ķīnas provincē Taivānā, pieauga pēc 2011.gada Japānas Fukušimas traģēdijas. Ja referendumā tomēr tiktu gūts atbalsts demokrātiskās partijas iniciatīvai, tad atomstacija tiktu uzbūvēta līdz 2016.gadam.

Taivānas, kas Āzijā ir trešais lielākais Eiropas Savienībai (ES) sadarbības partneris, ekonomika pagājušajā gadā palielinājās par 1,25%, kas ir lēnākais pieauguma temps pēdējo trīs gadu laikā. Taivānas ekonomika 2012.gadā piedzīvojusi lēnāko izaugsmi kopš 2009.gadā reģistrētā 1,81%.

Taivānai joprojām ir saspringtas attiecības ar Ķīnu, bet Taivānas neatkarību atdzīst nedaudz vairāk kā 20 valstis. ES nav diplomātisku attiecību ar Taivānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!