Foto: LETA
Latvijas un citu jauno Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotāji, kas pēc 2004.gada masveidā ieplūda Lielbritānijā, tās ekonomikai drīzāk kaitējuši, nevis devuši labumu, apgalvo ietekmīgais Lielbritānijas Nacionālais ekonomisko un sociālo pētījumu institūts.

Tādējādi tiek atspēkoti līdzšinējie imigrācijas lobiju apgalvojumi, ka jauno Eiropas Savienības iedzīvotāju masveidīgā došanās uz Apvienoto Karalisti ir sniegusi lielu labumu tās tautsaimniecībai, pirmdien raksta Lielbritānijas avīze "Daily Mail", piemetinot, ka jaunais pētījums dod triecienu leiboristu valdības tā dēvētajai atvērto durvju politikai.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka imigrantu vilnis no astoņām jaunajām bloka zemēm Austrumeiropā Lielbritānijas ekonomikas pieaugumu piecu gadu laikā pēc ES paplašināšanas ir veicinājis nebūtiski jeb tikai par 0,38%. Vienlaikus Apvienotās Karalistes iedzīvotāju skaits ir palielinājies par 700 tūkstošiem jeb vairāk nekā par 1%, radot spiedienu uz sociālo pakalpojumu un mājokļu jomu.

"Daily Mail" atgādina, ka britu leiboristu valdība pēc 2004.gada pilnībā atvēra Lielbritānijas darba tirgu strādājošajiem no jaunajām bloka zemēm, nosakot ierobežojumus vienīgi sociālajiem pabalstiem. Tomēr no svētdienas arī šie ierobežojumi ir atcelti, vairojot bažas, ka Apvienotajā Karalistē ieplūdīs jauns austrumeiropiešu pulks ar nodomu saņemt dāsnos sociālos pabalstus, raksta avīze.

"Lai gan imigrācija var dot labumu, tā arī var saspriegot publiskos pakalpojumus, infrastruktūru un kopienas kohēziju, ja netiek pienācīgi kontrolēta," atzīst Lielbritānijas imigrācijas ministrs Deimians Grīns, solot, ka valdība neatkārtos agrākās kļūdas un ieviesīs pagaidu pasākumus, lai kontrolētu imigrāciju no jaunajām ES valstīm.

Lai gan 2007.gadā publiskots pētījums, kas tika veikts pēc Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas pasūtījuma, rādīja, ka imigrācijas dēļ iepriekšējā kalendārajā gadā britu ekonomika ir pieaugusi papildus par sešiem miljardiem sterliņu mārciņu (4,7 miljardiem latu), jaunākā pētījuma autori aprēķinājuši, ka visos piecos gados pēc ES paplašināšanas Apvienotās Karalistes iekšzemes kopprodukts palielinājies mazāk - tikai par 4,91 miljardu sterliņu mārciņu (3,9 miljardiem latu).

Pētījumā aplēsts, ka laikā no 2004. līdz 2009.gadam Lielbritānijā ieradušies 1,5 miljoni austrumeiropiešu, no kuriem 700 tūkstoši ir palikuši valstī uz pastāvīgu dzīvi.

Jau vēstīts, ka no 1.maija A8 valstu Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Ungārijas pilsoņiem būs tāda pati pieeja Lielbritānijas darba tirgum kā citu ES valstu pilsoņiem un viņiem pienāksies tādi paši pabalsti, jo 30.aprīlī tika slēgta Strādājošo reģistrēšanās shēma (WRS). Izņēmumi joprojām attieksies uz viesstrādniekiem no Bulgārijas un Rumānijas, kas ES pievienojās 2007.gada 1.janvārī.

2004.gadā ieviestā Strādājošo reģistrēšanās shēma noteica, ka A8 valstu pilsoņiem, kas vēlas strādāt algotu darbu Lielbritānijā, bija jāreģistrējas un jānostrādā 12 mēneši pēc kārtas, pirms tiek atcelt ierobežojumi.

Sistēma deva iespēju Lielbritānijas valdībai novērtēt viesstrādnieku no A8 valstīm ietekmi uz valsts ekonomiku un darba tirgu. Valdība varēja sekot līdzi tam, kādi cilvēki ierodas Lielbritānijā un kādu darbu viņi strādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!