Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība nākamo ziemu spēj izdzīvot bez Krievijas dabasgāzes importa, vienlaikus izvairoties no nopietna kaitējuma ekonomikai, atsaucoties uz Beļģijā bāzētās domnīcas "Bruegel" ziņojumu, raksta "Bloomberg".

Ja Krievija pilnībā pārtrauktu dabasgāzes importu, 27 valstu blokam būtu jāsamazina savs pieprasījums par vismaz 10-15%, lēš eksperti.

Ja Krievijas eksporta gigants PJSC "Gazprom" turpinās pildīt savas ilgtermiņa līgumsaistības, Eiropas izsmeltās krātuves pirms nākamās apkures sezonas varētu viegli papildināt, liecina ziņojums.

Prezidenta Vladimira Putina lēmums iebrukt Ukrainā uzsver bloka atkarību no gāzes importa no Krievijas un ir izraisījis dažu politiķu un uzņēmumu aicinājumus aizliegt šos iepirkumus.

"Krievijas iebrukums Ukrainā ir pavērsiena brīdis ES, kas arī pārveidos enerģētikas karti," sacījusi Simone Tagliapietra, viena no ziņojuma autorēm. "Mūsu galvenais vēstījums šeit ir skaidrs: ja ES ir spiesta vai vēlas segt izmaksas, Krievijas gāzi vajadzētu aizstāt jau nākamajā ziemā, nesagraujot ekonomisko darbību," viņa uzsvērusi.

Lielākais tūlītējais izaicinājums ES ir papildināt izsīkušos gāzes krājumus. Kaut arī bloks aizvien var palielināt sašķidrinātās dabasgāzes importu no tādām valstīm kā ASV, šādi iepirkumi būs dārgāki. Krājumu uzpildīšana varētu būt dārga: kopējā summa varētu sasniegt 70 miljardus eiro, salīdzinot ar 10 miljardiem iepriekšējos gados.

Protams, eksperti atzīst, ka izaicinājumi būs un varētu būt jāsamazina pieprasījums.

"Šobrīd pastāv divējāda situācija," norāda "Bruegel" ziņojuma līdzautors Georgs Zahmans. "Lai būtu gatavi nākamajai ziemai, mums rezerves jāuzpilda jau no šī brīža. Taču komerciālie operatori varētu atturēties iegādāties gāzi par pašreizējām cenām, vērojot tirgu un tajā pastāvot riskam, ka "Gazprom" jebkurā brīdī var radīt cenu sabrukumu, pārpludinot tirgu," saka eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!