Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas valdība ceturtdien ārkārtas sēdē pilnvarojusi Enerģētikas ministriju valsts vārdā parafēt jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) koncesijas līgumu ar kompāniju "Hitachi". Kā vēsta Lietuvas mediji, parafēšana varētu notikt piektdien plkst.11.

Lietuvas Enerģētikas ministrijai uzdots vērsties Finanšu ministrijā un trīs nedēļu laikā iesniegt savus atzinumus attiecībā uz koncesijas līgumu. Saņemot Finanšu ministrijas secinājumus, valdība lems par līguma apstiprināšanu, bet līdz tam šā dokumenta saturs, kas šobrīd ir konfidenciāls, vēl var tikt mainīts.

Kopā ar koncesijas līgumu valdībai paredzēts iesniegt arī biznesa plānu. Kad līgumu apstiprinās valdība, tas tiks nodots tālāk Seimam. Ja parlaments šo dokumentu pieņems, to domāts parakstīt līdz 28.jūnijam.

Šai laikā paredzēts izveidot kompāniju AES projekta īstenošanai. Viens tās akcionārs būs Lietuvas uzņēmums "Visagino atomine elektrine" un, ja līdz tam būs panākta vienošanās ar Latvijas un Igaunijas energokompānijām "Latvenergo" un "Eesti energia", par akcionārēm varēs kļūt arī tās.

Kā pastāstījis enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, pēc koncesijas līguma apstiprināšanas tiktu veikti projektēšanas darbi, precizētas izmaksas, pieņemts galīgais lēmums attiecībā uz investīcijām, bet pirmie betonēšanas darbi varētu sākties 2015.gadā.

Lēsts, ka kopējā investīciju summa šai projektā sasniegtu piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu) un Lietuvas saistības nebūtu mazākas par 34%. Elektroenerģijas ražošanas cena Visaginas atomelektrostacijā būs aptuveni 7-10 centi (1,4-2 santīmi) par kilovatstundu un tā ietvers kodoldegvielas izmaksas, izdevumus par AES apkopi, ekspluatāciju, kārtējiem remontiem, kā arī darbinieku algas, maksājumus slēgšanas fondā un izdevumus par atkritumu apglabāšanu. Vēl 10-15 centus kilovatstundā izmaksās būvniecības kredītu apkalpošana, bet šie rādītāji var svārstīties atkarībā no tā, kādu kapitāla izmaksu daļu segs ārvalstu investori un kādu - pati Lietuva.

Kā ceturtdien radiostacijai "Žiniu radijas" sacījis premjerministrs Andrjus Kubiļus, "skaitļi kļūst aizvien skaidrāki".

"Pašā koncesijas līgumā runāts par juridiskajām tiesībām būvēt. Tālāk izstrādājamajā un ar reģionālajiem partneriem saskaņojamajā akcionāru līgumā skaitļu būs vairāk. Attīstot šāda mēroga projektu, sarunas vajadzīgas tieši tādēļ, lai skaitļi tiktu precizēti un kļūtu vēl pievilcīgāki Lietuvai un tās patērētājiem," viņš paziņojis.

AES ekspluatācija varētu sākties 2020.-2022.gadā.

Iepriekš tika domāts, ka līdzekļus Visaginas AES projektā investētu Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija, taču Polijas energokompānija "Polska Grupa Energetyczna" (PGE) decembrī paziņoja, ka savu dalību projektā nolēmusi iesaldēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!