Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vairākās Irānas pilsētās pieredzot elektrības pārrāvumus, valdība ir lēmusi uz četriem mēnešiem aizliegt kriptovalūtu fermu darbu, ziņo BBC.

Kriptovalūtu fermas patērē ārkārtīgi lielu daudzumu elektrības un tādēļ arī aizvien vairāk uzņēmumu un vides aktīvistu iebilst pret šo digitālo, decentralizēto valūtu izmantojumu.

Nu arī Irānas prezidents Hasans Ruhani ir lēmis, ka valstī uz četriem mēnešiem būs jāaptur šo fermu darbu. Lēmums pieņemts, jo sausuma dēļ Irāna pieredz saražotās elektrības daudzuma kritumu, kas tad arī ietekmē kopējo situāciju valstī.

BBC vēsta, ka kriptovalūtu fermas Irānā, kas "sarok" apmēram 4,5% no visiem pasaules "Bitcoin", ikdienu patērē divus gigavatus (GW) elektrības. Kriptovalūtas ir īpaši populārās Irānā un citās pasaules valstīs, kurām piemērotas starptautiskās sankcijas, jo tās ļauj apiet ASV un citu Rietumvalstu piemērotos liegumus.

2019. gadā Irāna ieviesa licencēšanas režīmu, kas lika valūtu fermeriem maksāt augstāku tarifu par elektrību, taču ļāva arī valūtu pārdot Irānas Centrālajai bankai.

Tomēr apmēram 85% kriptovalūtu iegūšanas "raktuves" nav licencētas.

Jau iepriekš mediji un vides aizstāvji ir cēluši trauksmi, ka kriptovalūtu ieguve patērē milzu daudzumu elektrības un tādējādi rada kaitējumu videi. Februārī Kembridžas pētnieki secināja, ka raktuves visā pasaulē ikgadu patērē vairāk elektrības nekā 45 miljonu cilvēku apdzīvotā Argentīna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!