Foto: AP/Scanpix
Pirmdien atklāta 50. Parīzes aviācijas izstāde, kurā pasaulē lielākie avioražotāji, lidaparātu aprīkojuma un detaļu izgatavotāji, kā arī aviokompānijas un investori sacenšas par miljardu ASV dolāru lieliem līgumiem, kas ik gadu pamatīgi izmaina situāciju visā aviācijas nozarē un pamatīgi ietekmē industrijas biznesa vidi.

Šogad pirmo reizi izstādē piedalīsies arī ar Latviju saistīti uzņēmumi. Tāpat paredzēts, ka šogad īpaši sīva konkurence būs starp pasaules flagmaņiem ASV avioražotāju "Boeing" un Eiropas kompāniju "Airbus", vēsta raidsabiedrība BBC.


Šogad šovā pirmo reizi vēsturē piedalīsies arī ar Latviju saistīti uzņēmēji "Centre Composite" ir kompozītmateriālu zinātniski pētnieciskais centrs Baltijas valstīs, kas piedāvā inženieraprēķinus kompozītmateriālu stiprības, noturības, noguruma un optimālās projektēšanās jomā. Savukārt "Aviatest" ir Baltijas valstīs vienīgā laboratorija, kas veic pilna mēroga lidmašīnu un helikopteru izturības un to resursu izmēģinājumus. Uzņēmums ir sertificēts īstenot gan Eiropas Savienībā, gan Krievijas Federācijā izgatavotas aviotehnikas izmēģinājumus.

Parīzes aviācijas šovs ir leģendārs un viens no vecākajiem industrijas pasākumiem, tas notiek kopš 1909.gada. Tajā sešas dienas notiks izstādes, publiskas nozares pārstāvju lekcijas un avio demonstrējumi. Izstādes laikā aviokompānijas un nozarē iesaistītie spēlētāji pasūta lidmašīnas miljardu ASV dolāru vērtībā.

No pirmdienas līdz svētdienai pasākums ir atvērts tikai nozares profesionāļiem un biznesa pārstāvjiem, bet no piektdienas līdz svētdienai aviācijas šova atraktivitātes būs pieejamas arī tūristiem un citiem aviācijas šova viesiem.

Spriedzi pirms Aiviācijas šova atklāšanas radīja Eiropas avioržotājs "Airbus", kas pirmdien izmēģināja testa lidojumu ar jauno kompānijas "Boeing" modeļa "Dreamliner" modeļa brāli - "Airbus A350". Lidojums noritēja veiksmīgi.


Pērn aviācijas izstādē piedalījās vairāk nekā 2100 uzņēmumu un to apmeklēja 151 000 aviācijas nozares profesionāļu, kā arī 204 000 citu interesentu no visas pasaules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!