Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch" paaugstinājusi parādu krīzes māktās Grieķijas kredītreitingu no "RD" līmeņa jeb selektīvā defolta līdz "B-", nosakot stabilu nākotnes prognozi. Šī ir pirmā reize kopš 2009.gada, kad Atēnu kredītreitings ir uzlabots, nevis pazemināts.

Pagājušajā nedēļā "Fitch" pazemināja Grieķijas kredītreitingu no "C" līmeņa līdz "selektīvajam defoltam" jeb "RD" līmenim, tiesa, ļaujot noprast, ka pārskatīs šo lēmumu, kad Grieķija vienosies ar privātajiem investoriem par obligāciju apmaiņu un daļas parāda norakstīšanu.

Reitinga paaugstināšanu aģentūra pamato ar investoru oficiāli apstiprināto gatavību apmanīt 96% veco valsts obligāciju pret jaunajām. "Fitch" ieskatā, parāda restrukturizācija un obligāciju turētāju zaudējumi ievērojami uzlabojuši Grieķijas stāvokli un samazinājuši riskus, ka nākotnē Grieķijai atkal varētu rasties grūtības ar savu saistību pildīšanu.

Tai pat laikā aģentūra uzskata, ka, ņemot vērā Grieķijas ekonomiskās grūtības un parādus, zināms defolta risks saglabājās, tāpēc noteikts zems spekulatīvais kredītreitings - "B-" līmenī.

Grieķija plāno, ka pēc parāda restrukturizācijas un privāto investoru obligāciju apmaiņas, tā varēs saņemt kārtējo finanšu palīdzību no Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda (SF). Grieķija cer līdz 2020.gadam samazināt valsts parāda slogu no pašreizējiem 160% no iekšzemes kopprodukta līdz 120%.

"Fitch" uzskata, ka valsts parāda un budžeta deficīta mazināšana būs atkarīga no politiskās gribas un iespējām īstenot strukturālās reformas saskaņā ar ES un SVF apstiprināto programmu, kā arī no "ārkārtīgi neprognozējamas Grieķijas ekonomikas evolūcijas", teikts aģentūras paziņojumā.

"Fitch" ir pirmā starptautiskā reitingu aģentūra, kas paaugstināja Atēnu kredītreitingu, turklāt Grieķijas reitings uzlabots pirmo reizi kopš 2009.gada.

Jau vēstīts, ka starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" (S&P) februāra beigās pazemināja Grieķijas reitingu no spekulatīva reitinga CC līdz "selektīvam defoltam", ņemot vērā Grieķijas vienošanos ar tās parāda vērtspapīru turētājiem par parāda samazināšanu. Arī "Moody's" pazemināja Grieķijas kredītreitingu līdz viszemākajam līmenim.

Grieķijas valdība 21.februārī paziņoja, ka privātie investori, kas ir Grieķijas parāda vērtspapīru turētāji, būs spiesti pieņemt parādu mijmaiņas vienošanos, kurā viņiem piederošās Grieķijas obligācijas tiks apmainītas pret zemākas vērtības parādsaistībām. Saskaņā ar vienošanos bankas un citi privātie Grieķijas obligāciju turētāji piekrita norakstīt Grieķijas parādu kopumā par 107 miljardiem eiro.

Lai izvairītos no defolta jeb maksātnespējas, Grieķijai nepieciešams saņemt Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Savienības un Eiropas Centrālās bankas atbalstu līdz marta vidum, jo tad Atēnām jāsamaksā kārtējais parāds kreditoriem 14,4 miljardu eiro (aptuveni 10,08 miljardu latu) apmērā. Grieķija ir sagatavojusi plānu, saskaņā ar kuru valsts parāds privātajiem kreditoriem tiek samazināts divreiz un Grieķija saņem jaunu aizdevuma daļu uz 30 gadiem ar vidējo procentu likmi 4% gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!