Foto: RIA Novosti/Scanpix
Arī piecdesmit Krievijas lielāko banku vidū ir tādas, kas būtībā atrodas pirmsbankrota stāvoklī, ceturtdien paziņojis Mihails Zadornovs, ceturtās lielākās Krievijas bankas – "Bank VTB 24" - prezidents un valdes priekšsēdētājs.

"Vai starp lielākajām bankām ir tādas, kas ir pirmsbankrota stadijā? Ir un tirgus to zina. Vai Krievijas Centrālā banka atsauks tām licenci? Nezinu. Pirmsbankrota stācoklī esošas bankas ir pat trīsdesmit vai, teiksim tā, piecdesmit lielāko banku vidū," sacījis Zadornovs, kurš prognozē, ka Krievijas Centrālā banka centīsies turpināt līdzšinējo politiku banku sistēmas sanācijā.

Viņš norāda, ka Krievijā ir aptuveni 550 bankas, kuru kapitāla apmērs nepārsniedz 1 miljardu Krievijas rubļu, bet aktīvu apmērs ir līdzvērtīgs vien nieka 2,5% no kopējiem Krievijas banku aktīviem. Par sistēmiski nozīmīgām bankām, kuru maksātnespēja atstātu nozīmīgu ietekmi uz finanšu sistēmu kopumā, varot uzskatīt tikai kādas 200 Krievijas bankas. To vidū bijušas arī vismaz divas bankas, kurām Krievijas Centrālā banka šogad atņēmusi licences - "Master- Bank" un banka "Puškino", kuru bankrots, lai arī patukšojis Krievijas noguldījumu garantiju fondu, tomēr neesot atstājis lielu ietekmi uz banku sistēmu.

Zadornovs domā, ka Krievijas ekonomika neciestu pat tad, ja licences tiktu atsauktas kādām simts bankām. "Izņemot īpašniekus un šauru noguldītāju loku, to neviens nepamanīs," uzskata viens no vadošajiem Krievijas baņķieriem.

"Delfi" jau ziņoja, ka kopš 20. novembra, kad Krievijas Centrālā banka atsauca "Master-Bank" licenci, kaimiņvalsts iedzīvotāju vidū sākušas izplatīties baumas par to, ka banku uzraugi ir izveidojuši "melno sarakstu" ar bankām, kam draud licences zaudēšana.

" "Licences atsaukšana ir galējais solis. Pirms tam mēs rūpīgi analizējam situāciju bankā, licences atsaukšanas sekas, dodam iespēju bankai atveseļoties. Melnais saraksts vienkārši nevar pastāvēt," noliedzot  "melnā saraksta" eksistenci, svētdienas vakarā intervijā Krievijas televīzijas 1. kanālam apgalvoja Krievijas Centrālās bankas prezidente Elvīra Nabiuļļina.

Tikmēr portāls 'banki.ru" vēstīja, ka  pirmdien, dodoties uz banku, pret slēgtām klientu apkalpošanas centru durvīm atdūrušies "Projektu finansēšanas bankas" klienti. Pie bankas durvīm bijuši izkārti paziņojumi, kas liecina, ka no 9. decembra banka vairs nestrādā. Tāpat klientu apkalpošanu pārtraukusi arī "Smoļenskas banka", kas vēl gaida Krievijas centrālās bankas verdiktu par bankas sanāciju.

Šogad Krievijas Centrālā bankā jau atsaukusi licences 27 bankām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!