Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polijas valdība trešdien, 8. aprīlī, paziņoja, ka valsts ekonomikā iepludinās vēl 100 miljardus zlotu (22 miljardus eiro) jeb aptuveni 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), lai koronavīrusa krīzē glābtu darbavietas.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis norādīja, ka uzņēmumiem nebūs jāatmaksā aptuveni 60%-75% no šīs finanšu palīdzības.

Šis jaunais finanšu atbalsts papildinās ekonomikas palīdzības programmu 47 miljardu eiro apmērā, kuru Polijas valdība prezentēja martā, lai palīdzētu valsts tautsaimniecībai pārvarēt koronavīrusa krīzes ietekmi.

Taču uzņēmumi un darba devēju asociācijas asi kritizēja sākotnējo pretkrīzes programmu, apgalvojot, ka tā nespēs pasargāt daudzus no bankrota.

Moraveckis skaidro, ka jaunās programmas galvenais uzdevumus ir pasargāt uzņēmumus, kuru ienākumi krīzes dēļ strauji samazinājušies, no darba vietu likvidēšanas.

Mazie un vidējie uzņēmumi finansējuma saņemšanai var pieteikties internetā un pirmie maksājumi tiks piešķirti pēc Lieldienām, skaidro amatpersonas.

Kā ziņots, Polijas centrālā banka trešdien samazināja bāzes procentu likmi līdz rekordzemam līmenim, tādējādi reaģējot uz koronvīrusa krīzes negatīvo ietekmi.

Banka bāzes procentu likmi samazināja par 0,5 procentpunktiem - līdz 0,5%.

Polijas centrālā banka identisku bāzes procentu likmes samazinājumu jau bija īstenojusi pirms trīs nedēļām.

Savukārt pirms tam procentu likme Polijā kopš 2015. gada marta bija saglabājusies 1,5% līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!