Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polija sāk īstenot plānu par atteikšanos no Krievijas naftas, gāzes un oglēm un ir apņēmības pilna to realizēt līdz gada beigām, trešdien paziņoja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Šodien mēs prezentējam visradikālāko plānu Eiropā par atteikšanos no Krievijas ogļūdeņražiem - Krievijas naftas, Krievijas gāzes un Krievijas oglēm. Šis plāns ir nepieciešams Eiropas atjaunošanai," preses konferencē sacīja premjers.

Varšava noteiks "totālu embargo Krievijas ogļu importam aprīlī, vēlākais maijā", norādīja Moraveckis.

Polija jau zināmā mērā ir samazinājusi atkarību no Krievijas naftas un vēlas "īstenot visus pūliņus, lai līdz gada beigām atteiktos no Krievijas naftas", uzsvēra premjers.

Moraveckis sagaida, ka maijā samazināsies Krievijas gāzes imports.

Kā norāda mediji, Polijas plāns paredz pilnībā atteikties no Krievijas gāzes līdz gada beigām.

Moraveckis aicināja citas Eiropas valstis sekot Polijas piemēram.

"Mēs uz to aicinām visus - gan Vāciju, gan citas Rietumeiropas valstis, kas turpina saņemt šos resursus no Krievijas," viņš piebilda.

Polija arī aicina Eiropas Komisiju (EK) noteikt nodokli Krievijas ogļūdeņražiem.

"Šodien es aicinu Eiropas Komisiju ieviest nodokli Krievijas ogļūdeņražiem, lai tirdzniecības un ekonomiskie noteikumi Eiropas vienotajā tirgū spētu vienlīdzīgi funkcionēt," sacīja Moraveckis.

"Es stingri atbalstīšu šo ierosinājumu ES, lai situācija ir vienlīdzīga no tirgus konkurences viedokļa," sacīja premjers.

Moraveckis uzsver, ka šāds nodoklis ir nepieciešams, jo Vācija un citas valstis nevēlas pārtraukt Krievijas enerģijas produktu iegādes, kas mēdz būt lētākas, un šāds nodoklis izlīdzinātu enerģijas cenas visā ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!