Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Polijas Konkurences un patērētāju tiesību birojs (UOKiK) piektdien noteicis 172 miljonu zlotu (40,3 miljonu eiro) naudassodu gāzesvada projektā "Nord Stream 2" iesaistītajam Šveices uzņēmumam "Engie Energy" par nesadarbošanos izmeklēšanā.

Šis naudassods ir lielākais, kādu UOKiK piemērojis savā 30 gadus pastāvēšanas vēsturē.

Naudassods noteikts saistībā ar izmeklēšanu, kas tiek veikta pret Krievijas dabasgāzes gigantu "Gazprom", kā arī vēl pieciem citiem "Nord Stream 2" projektā iesaistītajiem uzņēmumiem – "Royal Dutch Shell", OMV, "Uniper", "Wintershall" un "Engie Energy".

Šie uzņēmumi 2016. gadā centās iegūt UOKiK apstiprinājumu kopuzņēmuma izveidošanai, lai finansētu, izstrādātu un īstenotu "Nord Stream 2" projektu.

Kad UOKiK paziņoja, ka šis kopuzņēmums ierobežotu konkurenci dominējošā "Gazprom" tirgus stāvokļa dēļ, kompānijas atsauca savu pieteikumu, un līdz ar to tās nedrīkstēja veidot kopuzņēmumu.

Taču kompānijas turpināja šo projektu, kas bija acīmredzams mēģinājums apiet Polijas tiesību normas, un UOKiK sāka izmeklēšanu.

""Engie Energy" pastāvīgi un nepamatoti atteicās iesniegt pieprasītos dokumentus un materiālus," norāda regulators.

Gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecība izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes. Tāpat radušās bažas, ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Kijevu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!