Foto: EPA/LETA

Portugāle, kas pērn saņēma starptautisku aizdevumu savas ekonomikas glābšanai no bankrota, piektdien kļuva par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kas ratificējusi jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu.

Līgumu, kas tiek dēvēts arī par fiskālās disciplīnas paktu, Portugāles parlaments apstiprināja, 204 deputātiem nobalsojot par, 24 ‒ pret un diviem parlamentāriešiem atturoties.

Pakts "atspoguļo mūsu atteikšanos atkārtot pagātnes kļūdas", paziņoja Portugāles premjers Pedru Pašuss Koelju.

ES dalībvalstu līderi, tostarp Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, marta sākumā Briselē parakstīja jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu. No 27 dalībvalstīm līgumu neparakstīja Lielbritānija un Čehija.

Jaunā līguma mērķis ir stiprināt Eiropas Monetārās savienības (EMS) ekonomikas pīlāru, vienojoties par noteikumiem, kas veicinās budžeta disciplīnu, nostiprinās ekonomikas politiku koordināciju un uzlabos eiro zonas pārvaldību.

Līgums pastiprina jau spēkā esošo ES normatīvo regulējumu un uzraudzības mehānismus fiskālās disciplīnas jomā attiecībā uz budžeta deficītu un valsts parādu. Līgums arī paredz, ka fiskālās disciplīnas prasības ir jāiestrādā katras dalībvalsts nacionālajos likumos.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eiro zonas dalībvalstis, kas plānots līdz 2013.gada 1.janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!