Foto: EPA/Scanpix/LETA

2021. gads ir bijis visu laiku labākais Ukrainas tehnoloģiju nozarei, pārspējot visus iepriekšējos rekordus, vērtējot pēc kopējā piesaistītā kapitāla apjoma, liecina Ukrainas investīciju uzņēmuma "AVentures" apkopojums. Riska kapitāla darījumu apjoms sasniedzis 832 miljonus ASV dolāru, kas ir par 45% vairāk nekā gadu iepriekš. Krievijas iebrukums Ukrainā ir mainījis šī gada prognozes, vienlaikus IT nozarei tās mobilitātes dēļ ir potenciāls apsteigt lauksaimniecību eksporta apjomu ziņā.

Pērn lielākās investīcijas piesaistījuši tādi Ukrainas jaunuzņēmumi kā "Grammarly" (200 miljoni dolāru), "Firefly Aerospace" (175 miljoni dolāru), "People.ai" (107 miljoni dolāru). Šie trīs uzņēmumi ir vieni no vairākiem Ukrainas vienradžiem. Tāpat 56 miljonus dolāru piesaistīja "Matter Labs" un 52,5 miljonus dolāru "Shelf.io".

Neskatoties uz palēnināšanos pirmajās kara nedēļās, ko izraisīja darbinieku pārvietošanās uz drošākām teritorijām, uz eksportu orientētie Ukrainas IT uzņēmumi turpina audzēt ieņēmumus, kas liecina par nozares stabilitāti pat vissmagākās krīzes apstākļos, norādīts pārskatā.

Ukrainas jaunuzņēmumu, kam ir spēcīgi uz Rietumu tirgiem orientēti produkti, novērtējumi joprojām ir pirmskara līmenī, it īpaši tiem, kuru galvenā mītne atrodas ārpus Ukrainas. Vērtējumi Ukrainas jaunizveidotajiem uzņēmumiem atbilst globālajām tendencēm, un tos būtiski neietekmē vietējie faktori. Piemēram, divi jaunuzņēmumi no "AVentures" portfeļa noslēguši investīciju kārtas ar ievērojami augstākiem novērtējumiem.

Vienlaikus uzņēmumi, kam Ukraina ir pamattirgus (e-komercija, kopbraukšanas pakalpojumi, sludinājumi), piedzīvo lielu kara izraisītu lejupslīdi. Daudzi masveidā atlaiž darbiniekus, lai samazinātu izmaksas, un samazina algas tiem, kas turpina strādāt. Uzņēmumiem nākas daudz strādāt, lai atjaunotu loģistikas ķēdes, kas ir būtiski bojātas.

Pirmo reizi kopš pirmā kovida viļņa 2020. gada sākumā Ukrainā novērota IT profesionāļu algu samazināšanās. Vairākās darba sludinājumu vietnēs kandidātu skaits uz īsu brīdi pārsniedza pieejamo vakanču skaitu. Tomēr darba tirgus atdzīvojas.

Lai gan darījumu apjoms pirmajā ceturksnī ir samazinājies, jauni darījumi joprojām tiek slēgti. Tomēr lielākā daļa tehnoloģiju uzņēmumu (ar lielu daļu darbinieku Ukrainā) pirkšanas/ pārdošanas darījumu ir apturēti.

Tā kā lielākā daļa IT pakalpojumu uzņēmumu apkalpo globālus klientus, nozare februārī un martā demonstrēja noturīgu izaugsmi, vienlaikus uzņēmumi ziņoja par zemāku darbinieku produktivitātes līmeni pirmajos kara mēnešos. Tagad Ukrainas profesionāļi sāk pielāgoties jaunai videi. Lielai daļai darbinieku nākas apvienot brīvprātīgo darbu ar ikdienas darbu.

"AVentures" sagaida ātru investīciju un darījumu aktivitāšu atjaunošanos pēc kara. Turklāt Ukrainas IT nozarei ir iespēja kļūt par valsts lielāko eksportējošo nozari. Tāpat tiek sagaidīta IT un militārās nozares (aizsardzības tehnoloģijas, kiberdrošība) simbioze Ukrainas jaunuzņēmumu un tehnoloģiju vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!