Foto: PantherMedia/Scanpix
Spānija nesasniegs savu budžeta deficīta mērķi 2012.gadam, paziņojis valsts premjerministrs Mariano Rahojs. Paziņojums nācis klajā pēc tam, kad piektdien Briselē Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi parakstīja jaunu starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Spānijas budžeta deficīts veidošot 5,8% no valsts 2012.gada iekšzemes kopprodukta (IKP), un tas ir lielāks par iepriekš plānoto 4,4% deficītu no IKP, teica Rahojs. Tomēr, arī 5,8% deficīts no IKP ir uzskatāms par “ievērojamu stingrību”, viņš uzsvēris.

“Es aizstāvu taupību un mērķis ir samazināt budžeta deficītu no 8,5% līdz 5,8%,” teicis premjerministrs. Janvāra budžeta uzmetums paredzēja 8,9 miljardu eiro (6,25 miljardu latu) budžeta samazinājumu, nodokļu ieņēmumus palielinot līdz 6,3 miljardiem eiro (4,43 miljardi latu).

Tomēr analītiķi uzskata, ka arī jaunais budžeta deficīta mērķis nebūs viegli sasniedzams.

“Tas joprojām ir grūti sasniedzams mērķis bez jebkāda ārējā pieprasījuma,” uzskata “Analistas Financieros Internacionales” analītiķis Emilio Ontiveros.

Spānijas ekonomika 2011.gada pēdējos trīs mēnešos saruka par 0,3%. Valstī ir ES augstākie bezdarba rādītāji – gandrīz katrs ceturtais valsts iedzīvotājs ir bezdarbnieks, raksta BBC.

Jau vēstīts, ka ES dalībvalstu līderi, piektdien Briselē parakstīja jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu.

Jaunā līguma mērķis ir stiprināt Eiropas Monetārās savienības (EMS) ekonomikas pīlāru, vienojoties par noteikumiem, kas veicinās budžeta disciplīnu, nostiprinās ekonomikas politiku koordināciju un uzlabos eiro zonas pārvaldību.

Līgums pastiprina jau spēkā esošo ES normatīvo regulējumu un uzraudzības mehānismus fiskālās disciplīnas jomā attiecībā uz budžeta deficītu un valsts parādu. Līgums arī paredz, ka fiskālās disciplīnas prasības ir jāiestrādā katras dalībvalsts nacionālajā likumdošanā.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eiro zonas dalībvalstis, kas plānots līdz 2013.gada 1.janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!