Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Līdzšinējā ASV prezidenta Donalda Trampa prezidentūras laikā ASV dolārs bijis vājš ilgu laika periodu, un patlaban tirgū nav pazīmes, ka tuvākajā laikā šī situācija mainīsies, raksta “CNN Business”.

Kopš Trampa stāšanās prezidenta amatā 2017. gadā "US Dollar Index", kas apkopo datus par dolāra vērtības izmaiņām pret galvenajām valūtām, ir sarucis par vairāk nekā 7%. Gada sākumā, pirms pandēmijas, dolāra vērtība pieauga, taču pēc tam Covid-19 apstādināja izaugsmi, un kopumā šogad dolāra vērtība ir sarukusi par aptuveni 3%.

Nodokļu samazinājums, budžeta deficīta pieaugums un Federālo Rezervju sistēmas lēmumi par procentu likmju samazināšanu ir veicinājuši dolāra vērtības samazinājumu. Tomēr, pat ja vēlēšanās uzvarēs Džo Baidens, visdrīzāk dolāra vērtība būtiski neatgūsies, prognozē ekonomisti.

Baidena administrācija pandēmijas dēļ visdrīzāk palielinās finansiālā stimula apjomus gan patērētājiem, gan mazajiem uzņēmumiem, un šāda rīcība visdrīzāk nedaudz vājinās dolāra vērtību vai labākajā gadījumā tā paliks esošajā līmenī.

Tāpat Baidens varētu palielināt valdības izdevumus infrastruktūrai un investīcijas atjaunīgo energoresursu programmām.

Tādējādi lielāki izdevumi visdrīzāk mazinās tos iegūtos papildu ienākumus budžetā, kas varētu tikt iegūti, Baidenam atceļot dažus no Trampa nodokļu samazinājumiem.

Daži valūtu tirgus eksperti gan prognozē, ka pastāv iespēja, ka dolāra vērtība pieaug, ja Baidens uzvar vēlēšanās un atjauno normālu tirdzniecības politiku. Baidens visdrīzāk mīkstinās tarifu politiku ar Eiropu, Meksiku un Kanādu, kas varētu palīdzēt dolāram atgūt daļu zaudējumu.

Tomēr realitātē, neatkarīgi no tā, kas notiks ar ASV ārpolitiku, visdrīzāk lielāki valdības izdevumi turēs dolāru zemos līmeņos, uzskata eksperti.

"Blackrock" Investīciju institūta stratēģi pirmdien ziņojumā rakstīja, ka, ja Baidens uzvarēs, viņi sagaida pozitīvu ietekmi uz globālo izaugsmi, ko veicinās fiskālo stimulēšanas pasākumu palielināšana, prognozējamāku ASV tirdzniecības un ārpolitiku, kā arī vājāku dolāru.

Arī "Goldman Sachs" eksperti pauž līdzīgu viedokli. "ASV dolāra vērtība līdz 2023. gadam varētu sarukt par 15%, taču ir iespējams pat lielāks kritums," atsaucoties uz bankas ekspertu prognozēm, raksta "Business Insider".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!