Foto: Pixabay
Eiropas Komisija apstiprinājusi investīciju paketi vairāk nekā 290 miljonu eiro apmērā, kas paredzēti 132 jauniem vides un klimata pasākumu programmas "LIFE projektiem, informē EK.

Paredzams, ka ES finansējums mobilizēs investīcijas pavisam 562 miljonu eiro apmērā, un projekti tiks īstenoti gandrīz visās dalībvalstīs. Jaunie "LIFE" projekti palīdzēs Eiropai līdz 2050. gadam kļūt par klimatneitrālu pasaules daļu, līdz 2030. gadam panāks, ka Eiropas biodaudzveidība sāk atjaunoties, un veicinās ES zaļo atveseļošanu pēc Covid-19. Šī ir pirmā projektu kopa, kas atlasīta jaunajā 2021.–2027. gada plānošanas periodā, kurā finansējums palielināts par gandrīz 60 %.

Jaunajā paketē aptuveni 223 miljonus eiro EK ir paredzējusi vides un resursefektivitātes, dabas un biodaudzveidības un vides pārvaldības un informācijas projektiem. Turklāt vairāk nekā 70 miljonus eiro tā investē dažādos klimata pārmaiņu mazināšanas, klimatadaptācijas un pārvaldības un informācijas projektos.

Liels transnacionāls projekts atjaunos degradētos kūdrājus Beļģijā, Vācijā, Īrijā, Nīderlandē un Polijā. Paredzētās darbības ietver kūdrāju pildītās oglekļa piesaistītāja funkcijas atjaunošanu, kas palīdzēs sasniegt ES mērķi – līdz 2050. gadam kļūt klimatneitrālai. Projekts arī paaugstinās gruntsūdeņu līmeni un palīdzēs saglabāt sugas un biotopus, kas ir aizsargāti saskaņā ar ES Putnu direktīvu un Dzīvotņu direktīvu, skaidro EK.

Citā projektā Itālijas šefpavāri ar patērētājiem, darbiniekiem un citām personām paredzētām izpratnes veicināšanas, komunikācijas un izglītošanas kampaņām popularizēs klimatiski pārdomātu, uzturvielām bagātu un cenas ziņā pieejamu uzturu, kas samazina pārtikas izšķērdēšanu.

Bulgārijas projekta komanda aizsargās ligzdojošo, ziemojošo un migrējošo putnu populācijas, samazinot elektroenerģijas infrastruktūras izraisītu putnu mirstību. Tā identificēs riskantākās vidēja sprieguma elektrolīnijas un vissvarīgākajos posmos gaisvadu elektrolīnijas aizstās ar pazemes kabeļiem.

Polijas projekts parādīs, kā atjaunīgo enerģiju ir iespējams izmantot sabiedrisko ēku aukstumapgādei, un Francijas projekts izveidos inovatīvu sistēmu, kuras mērķis ir optimizēt resursu izmantošanu un atgūt resursus no atkritumiem, kas radušies vietējās būvniecības un publisko būvdarbu rezultātā. Abi projekti atbalsta pagājušā gada oktobrī uzsākto ES Renovācijas viļņa iniciatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!