Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka, ja gada sākumā Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pasaulē uzskatīja par "ģēniju", tad pēc Rietumu sankciju ieviešanas viņa darbības vairs "nav tik prātīgas", vēsta aģentūra "Bloomberg".

"Pirms trim vai četriem mēnešiem visi Vašingtonā bija pārliecināti, ka Putins ir ģēnijs. Krievija sev pievienoja Krimas pussalu, bet Krievijas atbalstītie separātisti centās kontrolēt Ukrainas austrumus," teica Obama, piebilstot, ka sankcijas pret Krieviju devušas rezultātu. "Šobrīd es jūtu, ka vismaz ārpus Krievijas daudzi uzskata, ka Putina darbības tomēr nav tik prātīgas."

Kā vienu no Rietumu sankciju ieviešanas motīviem Obama minēja Krievijas atkarību no naftas. Viņš norādīja, ka sankcijas apvienojumā ar jēlnaftas cenu samazinājumu gandrīz par 50% pēdējā pusgada laikā apstiprināja, ka ASV pieeja ir pareiza un Krievijas ekonomika ir ievainojama.

Tāpat Obama sacīja, ka Krievija, pārkāpjot Ukrainas suverenitāti, ilgtermiņa perspektīvā veikusi stratēģisku kļūdu.

ASV prezidents atzīmēja, ka, atšķirībā no Krievijas, ASV ekonomika ir dinamiska un dzīvotspējīga: "Viņi paļaujas uz naftu, bet mēs gan uz naftu, gan uz [planšetdatoriem] "iPad", gan uz filmu ražošanu un daudzām citām lietām," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!