Foto: Reuters/Scanpix

Gadiem ilgi Krievijas prezidents Vladimirs Putins izmantojis valsts banku "Vņešekonombank" (VEB) dažādu projektu īstenošanai - sākot no Soču Olimpiskajām spēlēm līdz aizdevumiem Ukrainas oligarhiem, bet tagad bankai nepieciešama glābšanas pakete 18 miljardu ASV dolāru (16,5 miljardu eiro) apmērā, raksta aģentūra "Bloomberg".

Banka iekļauta arī ASV un Eiropas pret Krieviju vērsto sankciju sarakstos. Ar šo banku medijos ticis saistīts arī "airBaltic" izraudzītais finanšu investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess.

Kā atgādina "Bloomberg", Putina režīmā VEB bija paredzēts kā ekonomikas stimulētājs, kas, izmantojot valsts bankas statusu, Rietumu tirgos aizņēmās naudu par zemām procentu likmēm, ko savukārt iepludināja Kremļa atbalstītos projektos. Tagad šīs kredītiestādes iespējas lēti aizņemties sankciju dēļ ir zudušas.

Tagad banka pārtraukusi aizdevumu izsniegšanu un tai nepieciešama "finanšu injekcija" laikā, kad valsts krītošās naftas cenas ietekmē ir spiesta samazināt budžeta tēriņus.

Tuvākajos gados VEB ir jāatmaksā 7,3 miljardu ASV dolāru aizņēmumi, kamēr tās investīciju projekti draud radīt teju 17 miljardu dolāru zaudējumus.

Kopš Putins palielināja bankas lomu 2007. gadā tās aktīvi pieauguši no 0,5 līdz nepilniem četriem triljoniem rubļu (aptuveni 50 miljardiem eiro pēc pašreizējā valūtas kursa).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!