Foto: F64
Silīcija ielejā bāzētais jaunuzņēmums "Bespoken Spirits" izveidojis tehnoloģiju, kas, kā apgalvo tā radītāji, dažu dienu laikā var izgatavot viskiju, kas garšo tāpat, kā tradicionāli radītais.

Uzņēmums vēlas iekarot 500 miljardu dolāru plašo alkoholisko dzērienu tirgu, izveidojot tehnoloģiju, kas 3-5 dienu laikā spēj radīt viskiju, rumu un brendiju, kas garšo tāpat, kā tos izgatavojot tradicionālā veidā. Viskijs parasti ozola mucās tiek turēts vismaz 5 gadus, un daļa – pat 30 gadus, taču "Bespoken Spirits" dibinātāji - materiālu zinātnieks Martins Janouseks un uzņēmējs Stu Ārons izgudrojuši tehnoloģiju, kas dažās dienās alkohola radīšanai ar spiediena palīdzību izmanto koka mucas galvenās īpašības, kas dod viskijam aromātu, krāsu un garšu. Tehnoloģiju viņi pielīdzinājuši "Nespresso" automātam, tikai industriālos apmēros, raksta "CNN Business".

"Tā vietā, lai pasīvi gaidītu, kad viskijs būs gatavs dabīgā veidā, mēs izmantojam savu "ACTivation technology" un aktīvi kontrolējam procesus un ķīmiskās reakcijas, lai izveidotu premium klases dzērienus, turklāt vairāku desmitu gadu vietā tas notiek pāris dienās," sacījis S. Ārons.

Uzņēmums jau uzvarējis vairākās aklajās degustācijās, un nupat piesaistījis 2,6 miljonu dolāru sēklas finansējumu.

Jāatzīmē, ka līdz šim pandēmija nav būtiski ietekmējusi alkoholisko dzērienu pieprasījuma apjomus, jo bāros patērētā alkohola kritumu kompensē mājās gatavotu kokteiļu pieaugums, norāda nozares pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!