Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas nozīmīgākajos akciju tirgos pirmdien akciju cenas samazinās, jo investori fiksēja peļņu, reaģējot uz ziņām, ka Francija ir zaudējusi savu augstākās kvalitātes AAA reitingu.

Parīzes biržas indekss "CAC 40" saruka par 0,50%, jo reitingu aģentūra "Moody's" pirmdien par vienu pakāpi ‒ līdz Aa1 ‒ samazināja Francijas reitingu, par iemeslu minot strukturālu vājumu Francijas ekonomikā, lēnu reformu gaitu un ekspozīciju uz grūtībās nonākušajām eiro zonas valstīm. Turklāt "Moody's" brīdināja, ka ir iespējams reitinga turpmāks pazeminājums.

Londonā akciju cenas rīta tirdzniecībā samazinājās par 0,35% un Frankfurtē ‒ par 0,10%.

Investori arī gaida, kāds būs iznākums otrdien paredzētajām eiro zonas valstu finanšu ministru sarunām par starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu Grieķijai.

Eiro kurss pazeminājās līdz 1,2804 ASV dolāriem pretstatā 1,2816 ASV dolāriem pirmdien tirgus slēgšanas brīdī Ņujorkā. Zelta cena otrdien palielinājās līdz 1733,15 ASV dolāriem uncē iepretim 1730,50 ASV dolāriem Londonas dārgmetālu biržā pirmdien.

Āzijas tirgos tirdzniecībai otrdien nebija vienotas tendences, jo pārliecību, ka ASV politiķiem izdosies panākt vienošanos, lai nepieļautu fiskālas krīzes iestāšanos pasaulē lielākajā ekonomikā, zināmā mērā nonivelēja peļņas fiksēšana un reitinga pazeminājums Francijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!