Grieķijā paredzētais referendums par jaunākajiem starptautiskā aizdevuma priekšlikumiem ir ar nolūku padarīt valsti spēcīgāku cīņā par jaunu vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem, pirmdienas vakarā paziņoja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs.

"Mūsu mērķis ir, lai referendumam sekotu sarunas, kurām mēs būsim labāk apbruņoti," Ciprs sacīja intervijā telekanālam ERT sešas dienas pirms šīs tautas nobalsošanas par valsts finansiālo nākotni.

Intervija tika sniegta pēc tam, kad Grieķijas valdība pirmdien ieviesa kapitāla kontroles pasākumus un paziņoja, ka bankas būs slēgtas līdz 6.jūlijam un un šajā periodā bankomātos varēs izņemt līdz 60 eiro dienā.

Valdība pamatoja šos pasākumus ar "ārkārtīgi steidzamo un neparedzēto vajadzību aizsargāt Grieķijas finanšu sistēmu un Grieķijas ekonomiku likviditātes trūkuma dēļ, kuru izraisīja eiro grupas 27.jūnija lēmums atteikt aizdevuma vienošanās ar Grieķiju pagarināšanu".

Eiro zonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Ciprs pirmdienas vakarā atzina, ka šis referendums var maksāt viņam premjera amatu, ja vēlētāji pieņemtu kreditoru priekšlikumus. "Mēs respektēsim šo lēmumu," sacīja Ciprs.

Atbildot uz jautājumu, vai viņš atkāptos, ja Grieķijas vēlētāji noraidītu viņa aicinājumu referendumā teikt "nē", Ciprs sacīja, ka viņš nav tāds premjers, kurš turētos pie amata "visos laikapstākļos".

Vācijas kanclere Angela Merkele un eiro grupas vadītājs Jerūns Deiselblūms pirmdien atzina par iespējamu tālākas sarunas ar Grieķiju.

Ir gaidāms, ka Grieķijas krīze saasināsies otrdien, kad ir starptautiskā aizdevuma pēdējā diena un valstij arī jāveic parāda maksājums Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) 1,6 miljardu eiro apmērā. Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

"(Kā) var būt iespējams tas, ka kreditori gaida maksājumu SVF, kamēr tiek žņaugtas mūsu bankas?" jautāja Ciprs. "Kad viņi nolems apturēt šo žņaugšanu, viņiem tiks samaksāts," piebilda Ciprs.

Eiropas Centrālā banka (ECB) svētdien nolēma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet saglabāt to esošajā līmenī.

Pēdējā laikā Grieķijas iedzīvotāji masveidā izņem naudu no bankām. Lielākajā daļā bankomātu nav naudas, bet pie tiem, kuros tā ir, veidojas lielas rindas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!