Foto: Vida Press
Ķīnas regulatori pēdējo mēnešu laikā ieviesuši daudzus jaunus ierobežojošus pasākumus, kas vērsti uz tehnoloģiju sektoru, taču šis solis aizbiedējis daudzus investorus, kā rezultātā valsts interneta gigantu vērtība sarukusi par vairākiem miljardiem dolāru, raksta "CNBC".

Pamanāmākās regulatora darbības sākās pērnā gada novembrī, kad tika apturēts miljardiera Džeka Ma finanšu tehnoloģiju uzņēmuma "Ant Group" sākotnējais publiskais piedāvājums.

Kopš tā laika regulatori ir ieviesuši antimonopola likumdošanu, kas orientēta uz tā saucamo platformu ekonomiku un lielā mērā attiecas uz interneta kompānijām, kas piedāvā plašu pakalpojumu klāstu, sākot no interneta tirdzniecības līdz ēdienu piegādei. Tāpat regulatora darbības vērstas uz datu aizsardzību un citiem līdzīgiem likumiem.

Šo darbību rezultātā lielās tehnoloģiju kompānijas piedzīvojušas plašu izmeklēšanu un sankcijas.

Piemēram, e-komercijas milzim "Alibaba" piemērots 2,8 miljardu dolāru sods antimonopola izmeklēšanā, savukārt Ķīnas lielākajai braukšanas platformai "Didi" nācās apturēt darbību tikai dažas dienas pēc akciju kotēšanas uzsākšanas ASV, jo regulatori pārbaudīja kiberdrošību.

Kaut arī lielākā daļa izmaiņu ir jau veikta un caurspīdīgums palielinājies, investori patlaban ir piesardzīgi, domājot par ieguldījumiem Ķīnas tehnoloģiju akcijās, un noskaņojums ir pretrunīgs.

"Es domāju, ka pašreizējais noskaņojums attiecībā uz Ķīnas tehnoloģiju akcijām, vismaz angliski runājošo investoru vidū, dalās divās galējībās: vieni uzskata, ka regulējuma izmaiņas/riski ir piemērs, kāpēc neieguldīt Ķīnas akcijās, savukārt citi investori to uzskata par iespēju iegādāties to uzņēmumu akcijas, kuru nākotnes ienākumus šie lēmumi visdrīzāk ietekmēs daudz mazāk, nekā šā gada pārdošanas apjomus," norāda "GFM Asset Management" aktīvu pārvaldnieks Tariks Denisons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!