Foto: AFP/Scanpix
Kompānijas pārstāvji paziņojuši, ka "Standard & Poor's" prezidents Devens Šarma aizies no darba 2011. gada beigās, otrdien vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

No prezidenta posteņa Šarma atkāpsies jau 12. septembrī, un viņu aizstās Duglass Petersons no "Citibank". Šarma turpinās darbu kā padomnieks.

Viņš konsultēs "Standard & Poor's" valdes priekšsēdētāju Haroldu Makgreivu par uzņēmuma izglītības biznesa atdalīšanu.

Šarmas atkāpšanās tiek saistīta ar reitingu aģentūras veikto ASV kredītreitinga pazemināšanu no "AAA" uz "AA+". 

Pret "Standard & Poor's" izmeklēšanu uzsāka ASV Vērtspapīru komisija, jo pastāvēja aizdomas, ka par gaidāmo reitinga samazinājumu nelikumīgi informētas trešās personas.

Kā ziņots,  ASV Tieslietu ministrija sākusi izmeklēt reitingu aģentūras "Standard & Poor's" darbību hipotekāro obligāciju novērtēšanas jomā 2007. gadā, kad sākās nekustamā īpašuma tirgus krīze, ceturtdien vēsta laikraksts "The New York Times".

"Standard & Poor's" 2011. gada 6. augustā pazemināja ASV kredītreitingu no "AAA" uz "AA+" , izraisot paniku pasaules biržās.

Laikraksts norāda, ka tiek pārbaudīts cik pamatoti bijuši augstie reitingi, ko aģentūra piešķīrusi, kā vēlāk izrādījies, nedrošiem vērstpapīriem.

Izmeklētājiem ir informācija, ka aģentūras analītiķi pirms četriem gadiem plānojuši pazemināt obligāciju reitingus, taču viņu priekšniecība pat uzstājusi uz esošo novērtējumu palielinājumu. Teorētiski analītiķu neatkarība no aģentūras menedžmenta ir reitingu aģentūras darbības stūrakmens.

Paralēli tieslietu ministrijas izmkelēšanai, pārbaudi veic arī Vērstapīru komisija. Pagaidām nav ziņu, vai pārbaudes tiek veiktas arī divās citās vadošajās reitingu aģentūrās "Fitch Ratings" un "Moody's".

Iepriekš visas reitingu aģentūras tika asi kritizētas par nedrošo hipotekāro obligāciju pārvērtēšanu, kas padziļināja nekustamā īpašuma tirgus krīzes sekas un iznākumā noveda pie globālās ekonomikas lejupslīdes.

Laikraksts atzīmē, ka pārbaudes "Standard & Poor's" sākta jūlija vidū, vēl pirms ASV kedītreitinga pazemināšanas. Pārējās lielās aģentūras ASV finanšu stabilitātes novērtējumu nav mainījušas.

12. augstā kļuva zināms, ka Vertspapīru komisija uzsākusi pārbaudi "Standard & Poor's" saistībā ar aizdomām, ka informācija par gaidāmo ASV kredīreitinga pazeminājumu nelikumīgi sniegta ieinteresētajām personām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!