Foto: Pixabay

Eiropas Komisija (EK) pārāk paļaujas uz dažām konsultāciju firmām, paziņojusi Eiropas Revīzijas palāta.

EK ik gadu slēdz līgumus par konsultācijām miljarda eiro vērtībā, taču trūkst paveiktā darba novērtējuma, kas noved pie pārmērīgas atkarības no dažiem pakalpojumu sniedzējiem un potenciālajiem interešu konfliktiem, konstatēts Eiropas Revīzijas palātas ziņojumā.

Palāta norādījusi, ka EK ir jāpārliecinās, ka tā iegūst vislielāko vērtību par samaksāto naudu, un aicinājusi nodrošināt lielāku caurskatāmību un atbildību par to, kā EK izmanto ārpakalpojumu sniedzējus.

Ziņojumā teikts, ka EK no 2017.gada līdz 2019.gadam parakstījusi līgumus ar 2760 konsultāciju firmām, bet lielāko darba daļu - aptuveni 22% - veikušas desmit firmas, nopelnot aptuveni 600 miljonus eiro.

Neizvērtējot vajadzību pēc ārpakalpojumu sniedzējiem un to izmaksas, ieguvumus un sniegumu rodas situācija, kurā atkārtoti uzdevumi tiek uzdoti vienām un tām pašām firmām, pietiekami neizanalizējot sniegumu, norādīts Eiropas Revīzijas palātas ziņojumā.

Tas "mazina Komisijas spējas identificēt iespējamās jomas uzlabojumiem" un "palielina risku atkārtoti piesaistīt konsultantus, kuri pagātnē strādājuši slikti", secināts ziņojumā.

Eiropas Revīzijas palāta rekomendējusi definēt, kādus uzdevumus var veikt darbinieki no ārpuses un kas jāveic pašiem iekšienē, un izstrādāt vadlīnijas, kā novērtēt nepieciešamību pēc ārējiem pakalpojumiem un ieguvumus no tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!