Foto: LETA

Grieķijas referendumā pieņemtais lēmums atteikt starptautisko aizdevēju prasībām, kas, visticamāk, nozīmētu izstāšanos no eirozonas monetārās savienības stabilitāti neapdraudēs, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pēc Latvijas bankas šefa domām Grieķijas lēmums, tieši pretēji, tikai stiprinās eirozonu. Vienlaikus Rimšēvičs norādīja, ka monetārās savienības veiksmīgai pastāvēšanai un funkcionēšanai no dalībvalstīm būtu nepieciešama zināma disciplīna.

Savukārt, komentējot Grieķijai pēc referenduma izteikto aicinājumu nākt klajā ar priekšlikumiem par tālāko rīcību un tās sadarbību ar eirozonu, Latvijas Bankas prezidents sacīja, ka "tas nav nopietns".

Rimšēvičs pauda viedokli, ka risinājums Grieķijas parādu krīzei būtu lēna izstāšanās no eirozonas. Turklāt šāds solis monetāro savienību ilgtermiņā tikai stiprināšot. Bankas priekšnieks skaidroja, ka nevienam nebija ienācis prātā, ka "viena valsts varētu domāt, ka tā var dzīvot pēc naudas tērēšanas principa, nedomājot par to, kā naudu atdot".

Jau ziņots, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) turpinās sniegt palīdzību Grieķijas bankām līdzšinējā apmērā.

ECB līdz šim atbalstīja Grieķijas bankas un savā mērā arī visas valsts darbību ar ārkārtas likviditātes fonda (ELA) līdzekļu palīdzību.

ECB paziņojusi, ka turpinās palīdzību 90 miljardu eiro apmērā - tādā pašā līmenī, kādā šī palīdzība tika sniegta pirms referenduma.

Tāpat "Delfi" jau vēstīja, ka Grieķijas pilsoņi svētdien notikušajā referendumā teikuši "nē" starptautisko aizdevēju prasībām. Pēc šī bezprecedenta gadījuma eirozonā nav skaidrības par to, kā situācija attīstīsies tālāk, tomēr skaidrs, ka Eiropas līderiem nāksies lemt, vai Grieķija var palikt monetārajā savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!