Foto: EPA/Scanpix/LETA

Rumānija neaizliegs graudaugu importu no Ukrainas, piektdien pēc tikšanās ar Ukrainas kolēģi paziņojis Rumānijas lauksaimniecības ministrs Petre Daja.

Polija, Ungārija, Slovākija un Bulgārija uz laiku aizliegušas Ukrainas graudaugu importu, kā iemeslu minot iekšējo tirgu kropļošanu, ko rada lētākās ukraiņu produkcijas pieplūdums.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma dēļ lielā mērā ir bloķētas Ukrainas Melnās jūras ostas tās labības eksports uz citām valstīm ir veikts caur Eiropas Savienību (ES). Tomēr loģistikas problēmu dēļ labība ir uzkrājusies un pazeminājusi vietējās produkcijas cenas, izraisot vietējo lauksaimnieku protestus.

Slovākija arī paziņoja, ka Ukrainas labībā konstatējusi tādu pesticīdu daudzumu, ko ES standarti nepieļauj.

Rumānijas lauksaimniecības ministrs sacīja, ka sagaida sarežģītu situāciju, tā kā citas valstis ir aizliegušas Ukrainas labības importu.

Viņš piebilda, ka Rumānijas varasiestādes uztver nopietni Slovākijas pārbaužu rezultātus un Rumānijas muita ņems paraugus no Ukrainas graudiem tranzītā pirms kravu aizzīmogošanas un elektroniskās izsekošanas.

Arī Rumānijā lauksaimniekiem rada problēmas lētāko Ukrainas graudu imports, un valdība ceturtdien paziņoja, ka palielinās kompensācijas lauksaimniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!